Slovenija 3.12.2011 9:17

V Novem mestu dobrodelni Mozartov Requiem

Novo mesto, 3. decembra - Orkester Slovenske filharmonije in Slovenski komorni zbor bosta pod vodstvom dirigenta Emmanuela Villaumea ob obletnici Mozartove smrti v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu drevi ob 19.30 izvedla Requiem. Prireditev so poimenovali Velika glasba za male glasbenike, v dobrodelne namene pa jo prireja Rotary klub Dolenjske Toplice.

Novo mesto. Kulturni center Janeza Trdine. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Kulturni center Janeza Trdine.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

V vlogi solistov bodo nastopili sopranistka Bernarda Bobro, altistka Barbara Sorč, tenorist Tomislav Mužek in basist Lucas Debevec Mayer, prireditelj koncerta, Rotary klub Dolenjske Toplice, pa bo z zbranim denarjem podprl glasbeno izobraževanje nadarjenih otrok iz socialno šibkejših družin.

Kot menijo prireditelji, kljub temu, da Requiem ni v celoti Mozartov, skladatelj je namreč med njegovim ustvarjanjem umrl, dokončal pa ga je Franz Xaver Süssmayr, je vendarle zasenčil skoraj vsa njegova druga dela. Novomeški dobrodelni koncert pa bo njihov poklon ob 220-letnici Mozartove smrti, so še zapisali.

Orkester Slovenske filharmonije, katerega vodstvo je leta 2008 prevzel Francoz Villaume, je svoj sloves potrdil na številnih gostovanjih po Evropi, ZDA in Japonski ter z udeležbo na uglednih mednarodnih festivalih. Med njegove goste se uvrščajo vrhunska svetovna glasbena imena, koncertna dejavnost orkestra pa je zabeležena na več kot 50 ploščah.

Slovenski komorni zbor so kot poklicni pevski zbor ustanovili leta 1991. Do jeseni 2009 ga je vodil njegov utemeljitelj Mirko Cuderman, odtlej pa ga vodita dirigentka Martina Batič in glavni dirigent Steffen Schreyer. Od leta 1998 je del Slovenske filharmonije, v vsakem koncertnem letu pa ima povprečno po 35 nastopov. V njegovi zajetni diskografiji je več kot 80 plošč.