Slovenija 3.12.2011 0:30

Ta veseli dan kulture vabi k obisku kulturnih ustanov

Ljubljana, 3. decembra - Številne kulturne ustanove po vsej Sloveniji bodo danes na stežaj odprle vrata za obiskovalce in tako počastile obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna, 3. december. Akcijo, poznano kot Ta veseli dan kulture, je ministrstvo za kulturo začelo leta 2000, ob 200. obletnici pesnikovega rojstva.

Kranj, stari del mesta. Prešernov smenj ob slovenskem kulturnem prazniku. Prešernova hiša. Foto: Tinkara Zupan/STA

Kranj, stari del mesta.
Prešernov smenj ob slovenskem kulturnem prazniku.
Prešernova hiša.
Foto: Tinkara Zupan/STA

V sklopu akcije, ki je do danes prerasla v množičen kulturni dogodek, se bodo v številnih kulturnih ustanovah zvrstile brezplačne predstave, razstave, koncerti, predavanja, vodenja in delavnice. Kot so zapisali na ministrstvu za kulturo, se tako za Prešernov rojstni dan združita dostopnost in želja ljudi po kulturi.

Vendar pa današnji čas pri ustvarjalcih na področju kulture zbuja tudi skrb zaradi razmer, v katerih sta se znašli slovenska ustvarjalnost in kultura nasploh. Zato bodo slovenski kulturniki skupaj s podporniki in ljubitelji kulture danes sedli na t.i. zadnji vlak za kulturo, ki jih bo z glavne železniške postaje v Ljubljani popeljal do Prešernove rojstne vasi, Vrbe na Gorenjskem, kjer bo ob 16. uri slovesnost.

Kot so zapisali v vabilu, je njihovo skupno sporočilo javnosti, da se mora kulturi v Sloveniji nemudoma vrniti mesto, ki ji pripada. V duhu te misli bodo tudi zbrali predloge konstruktivnih sistemskih rešitev in zahtev, ki bodo oblikovani v skladu s problematikami in potrebami posameznih področij ustvarjanja, nato pa jih bo akcijski odbor posredoval novi vladi takoj, ko bo le-ta opravilno sposobna.