Slovenija 5.12.2011 4:00

Celovečerni animirani film Chico in Rita za začetek Animateke

Ljubljana, 5. decembra - S celovečernim animiranim filmom Chico in Rita se bo ob 21. uri v Kinodvoru začela 8. edicija mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. Festival bo do 11. novembra ponudil več kot 500 filmov, med drugim retrospektivo z naslovom Animacija, zvok in glasba ter pregled španske animacije.

Ljubljana, kinodvorana Kinodvora. Plakat festivala Animateka 2011. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, kinodvorana Kinodvora.
Plakat festivala Animateka 2011.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Festival se tako kot lani odpira s celovečernim animiranim filmom, ki napoveduje letošnji Fokus na Španijo. Film Chico in Rita so s skupnimi močmi ustvarili španski oskarjevec Fernando Trueba, svetovno priznani oblikovalec in stripovski avtor Javier Mariscal ter njegov brat Tono Errando. Film, ki ga spremlja glasba slavnega Beba Valdesa, je poklon rojstvu kubanskega bolera, salse, rumbe in jazza.

Retrospektiva bo postregla z zgodovinskim vpogledom v združitev animacije, zvoka in glasbe, ponudila pa bo tudi sklope o animiranem filmu in jazzu ter animiranih ljubezenskih pesmih.

Animateka bo po tradiciji predstavila najboljše iz sodobne produkcije kratkih animiranih filmov iz Vzhodne in Srednje Evrope v tekmovalnem programu in srednjeevropski panorami.

Po besedah programskega direktorja Igorja Prassla sta letos zelo močna tudi evropski študentski tekmovalni program in svetovni jagodni izbor animacij. Na sporedu bo tudi Cartoon d'Or, smetana lanskoletne evropske produkcije.

Letošnji rezidenčni umetnik festivala je švedski animator in ilustrator Max Andersson, ki je avtor festivalskega plakata. Animateka se lahko pohvali s svetovno premiero njegovega animirano-dokumentarnega filma "Tito on Ice".

Vzgojno-izobraževalni program Slon se ponaša s štirimi Slonovimi mednarodnimi tekmovalnimi programi, ki jim je dodana še Slonova panorama. Posebna poslastica za vso družino bo tudi animirani film Hiša pravljic Dominiqua Monferyija.

Pester bo nabor spremljevalnih dogodkov, ki bo poleg razstav, srečanj z avtorji, delovnih zajtrkov in predavanj postregel tudi s koncerti.