Slovenija 3.12.2011 8:00

V Kopru z Musico aeterna est obeležujejo Ta veseli dan kulture in 100-letnico muzeja

Koper, 3. decembra - V Pokrajinskem muzeju Koper bodo v sklopu praznovanja "Ta veseli dan kulture" danes ob 18. uri odprli stalno razstavo z naslovom Musica aeterna est, ki pripoveduje o preteklem glasbenem življenju na podeželju in v obalnih mestih. Pred tem, ob 17. uri, bo potekal tudi glasbeni uvod v novo muzejsko zbirko s predstavitvijo ljudskih instrumentov.

Koper. Pokrajinski muzej Koper. Foto: Kaja Kraljevič/STA Arhiv STA

Koper.
Pokrajinski muzej Koper.
Foto: Kaja Kraljevič/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz Pokrajinskega muzeja Koper, stalna razstava pripoveduje o preteklem glasbenem življenju na istrskem podeželju in v obalnih mestih. Nastala je iz treh predhodnih razstav in je dopolnjena z novimi predmeti, ki so jih v pokrajinskem muzeju odkupili, nekaj pa tudi naročili pri izdelovalcih ljudskih instrumentov. Eden najbolj zanimivih eksponatov je fortepiano iz leta 1796.

Med 9. in 13. uro so omogočili tudi prost vstop v vse muzejske zbirke, med drugim tudi etnološke zbirke na Gramscijevem trgu. Ob 17. uri bo na predstavitvi ljudskih inštrumentov nanje zaigral glasbenik Zdravko Debeljak, sledilo bo odprtje razstave in druženje ob zvoku citer. S tem dogodkom koprski muzej tudi zaključuje celoletno obeleževanje 100-letnice muzeja.