Slovenija 3.12.2011 12:03

Cirilu Zlobcu nagrada tržaškega PEN kluba

Trst, 3. decembra - V nedeljo bodo v Trstu podelili 13. mednarodne nagrade "Trieste Scritture di Frontiera 2011". Med nagrajenci je tudi pesnik Ciril Zlobec. Prejel bo nagrado za življenjsko delo Claudio H. Martelli, ki jo podeljuje tržaški PEN klub. Zlobec je že od 50. let minulega stoletja eden od najpomembnejših slovenskih pesnikov, piše v utemeljitvi.

Ljubljana. Pesnik Ciril Zlobec. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pesnik Ciril Zlobec.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Zlobec je avtor bogatega pesniškega opusa, ki je bil preveden v številne jezike. Prav tako je eden od ključnih akterjev v slovenski kulturni sferi, saj je zaslužen za vzpostavljanje številnih stikov v evropskem merilu, še posebej pa za ohranjanje povezav med Italijo in Slovenijo. Zato je bil Zlobec s strani italijanske vlade že nagrajen z veliko zvezdo solidarnosti. Poleg tega je Zlobec v slovenščino prevedel dela velikih italijanskih pisateljev, kot so Dante, Leopardi in Ungaretti, med drugim piše v utemeljitvi nagrade.

Nagrado tržaškega PEN kluba v sklopu nagrad "Trieste Scritture di Frontiera 2011" podeljujejo od leta 2006. Doslej so jo prejeli Claudio Magris, Boris Pahor, Renzo Rosso ter skupaj Hugo Beccacece in Tonko Maroević.

Nagrade "Trieste Scritture di Frontiera 2011" letos prejmejo še italijanski literarni kritik Elvio Guagnini, italijanski gledališki režiser Francesco Macedonio, nemški pisatelj Veit Heinichen, alžirski sociolog Khaled Fouad Allam ter italijanski pesnik Alberto Princis.