Svet 5.12.2011 22:06

Škot Martin Boyce letošnji prejemnik Turnerjeve nagrade

London, 5. decembra - V galeriji Baltic v mestu Gateshead so danes razglasili prejemnika Turnerjeve nagrade, ki jo od leta 1984 podeljujejo britanskim sodobnim umetnikom. Letošnji nagrajenec, kipar Martin Boyce, v svojih modernistično navdahnjenih instalacijah pogosto na novo osmišlja predmete, ki jih ponavadi vidimo v parkih in na javnih mestih.

Gre za predmete, kot so na primer zavese, stoli, koši za smeti, listje in neonske luči.

Prestižno in pogosto provokativno Turnerjevo nagrado, ki prihaja skupaj s čekom za 25.000 funtov, je 47-letnemu škotskemu umetniku Boyceu danes izročil modni fotograf Mario Testino. Podelitev tokrat prvič ni potekala v londonski galeriji Tate.

Nagrado podeljujejo britanskim umetnikom, mlajšim od 50 let, ki narekujejo trende v sodobni umetnosti, in sicer za najboljšo razstavo v zadnjih 12 mesecih.

Med letošnjimi nominiranci so bili še kiparka Karla Black iz Glasgowa, ki pri svojih instalacijah uporablja nenavadne materiale, kot so mavec, petrolej, želatina in zemlja, video umetnica Hilary Lloyd, ki je na video ujela gradbišča, avtocestne križe in druge urbane pokrajine, ter slikar George Shaw, ki ustvarja suburbane žive slike (tableaux), navdahnjene s spomini iz otroštva.

Dela finalistov so od 21. oktobra na ogled v omenjeni galeriji Baltic v Gatesheadu. Boyce se na tej razstavi predstavlja z delom, v katerem je tri velike bele galerijske stebre spremenil v drevesa, z baldahini enakih belih listov nad njimi in oglatimi rjavimi listi iz povoščenega krep papirja po tleh, knjižnično mizo pa je preoblikoval v igrivo moderno kreacijo.