Svet 6.12.2011 17:15

E-knjige pod drobnogledom Bruslja

Bruselj, 6. decembra - Evropska komisija je danes uvedla preiskavo, ali je pet mednarodnih založb s pomočjo ameriškega računalniškega podjetja Apple kršilo pravila konkurence v EU, s tem ko so se dogovarjale o cenah e-knjig v Evropi.

Gre za založbe Hachette Livre (Francija), Harper Collins (ZDA), Simon & Schuster (ZDA), Penguin (Velika Britanija) in Georg von Holzbrinck (Nemčija), je sporočila Evropska komisija.

"Komisija bo predvsem preverila, ali so založniki in Apple sklenili protizakonite sporazume oz. z drugimi dejanji vplivali na omejevanje konkurence v Evropi," piše v sporočilu komisije. Kot so dodali, so v marcu že preiskali poslovne prostore več podjetij.

Poleg tega je komisija vzela pod drobnogled pogodbe, ki so jih omenjeni založniki sklenili s prodajalci e-knjig. Komisija je zaskrbljena, da se je z njimi kršilo protimonopolna pravila EU.

Če se bodo sumi komisije izkazali za resnične, grozi omenjenim podjetjem visoka denarna kazen, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Dogovarjanje o cenah in trgu v škodo potrošnikov in strank je v EU strogo prepovedano.

Komisija več podrobnosti ni navedla, ameriška revija Fortune pa je poročala o podobni skupinski tožbi zoper ista podjetja v ZDA. V njej se jim očita, da so Applovega tekmeca Amazon prisilila k novem cenovnem modelu z dražjimi e-knjigami.

E-knjige so knjige, ki jih je mogoče brati na elektronskih napravah. Obstajajo specialni bralniki knjig, ki služijo le temu namenu, denimo Amazonov bralnik kindle. Poleg tega pa je mogoče e-knjige brati tudi na napravah, ki imajo še veliko širšo uporabo; glavni konkurent klasičnim bralnikom e-knjig so tablični računalniki, kot je Applov ipad.

Amazon ponuja digitalne knjige, že odkar je leta 2007 prišel na trg njegov bralnik knjig kindle. Apple pa je na področje e-knjig prišel šele lani z uvedbo tabličnega računalnika ipad.