Slovenija 7.12.2011 9:26

Aleš Sedmak novi predsednik zveze društev likovnih umetnikov

Ljubljana, 7. decembra - Člani Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) so na torkovi skupščini za novega predsednika izvolili akademskega slikarja Aleša Sedmaka, za podpredsednika pa Aleksandra Potočnika in Nejča Slaparja. Predsednik umetniškega sveta je postal Lucijan Bratuš. Sedmak je nasledil Petra Verdnika, ki je zvezo vodil zadnjih šest let.

Aleš Sedmak se je rodil leta 1952 v Postojni. Leta 1972 je maturiral na šoli za oblikovanje v Ljubljani in leta 1980 diplomiral na ljubljanski likovni akademiji pri prof. Andreju Jemcu. V času študija je bil ustanovitelj in vodja delavnice SOG (od leta 1975 do 1978) pri študentskem društvu FORUM. Od leta 1983 ima status svobodnega likovnega umetnika.

Vrsto let se je ukvarjal s slikarstvom in grafiko, ob tem pa deloval kot likovni pedagog. Leta 1987 je bil soustanovitelj galerije Insula. Poleg uspešnega organiziranja številnih likovnih seminarjev in tečajev, pri katerih so sodelovali priznani akademski predavatelji, se je vse bolj posvečal ilustraciji. Do konca leta 2006 je z njegovimi ilustracijami izšlo več kot 100 knjig s področja poljudnoznanstvene literature in učbenikov.

Kot mentor za ilustracijo sodeluje z likovno akademijo v Ljubljani. Je vodja projekta Kaverljag, ki poteka od leta 1998 v njegovem ateljeju. To so delavnice za študente likovnih akademij, kjer se ukvarjajo predvsem z znanstveno ilustracijo. Poleg ljubljanske sodelujejo tudi evropske akademije, ki so vključene v program CEEPUS (Central European Exchanging Programme for University Studies). Živi in dela v Kaverljagu pod Padno v Istri, je sporočil Branimir Ritonja.