Slovenija 7.12.2011 14:26

Animateka v Mariboru z dodatnim programom

Maribor, 7. decembra - Mednarodni festival animiranega filma Animateka se bo letos po koncu osme izvedbe v Ljubljani ponovno selil v Maribor. Medtem ko je bila lanska prva mariborska izvedba še močno okrnjena, bo letos na njej od 12. do 18. decembra na ogled dobršen del ljubljanskega programa. Dodali pa so tudi svoj del z animiranimi filmi, ki so jih ustvarili otroci.

"Letošnja Animateka prinaša v Maribor sodobno produkcijo animacij vseh vrst," je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal producent mariborske izvedbe iz Društva za razvoj filmske kulture Rene Puhar.

Po njegovih besedah je nujno, da se tovrstne filme pokaže tudi mariborskemu občinstvu in da se tudi mariborskim osnovnim šolam ponudi možnost, da bogatijo svoje programe z izobraževalnimi filmskimi vsebinami, namesto da se šolarjem kaže le komercialne filme. "Trenutno imamo napovedanih že 700 otrok oziroma dijakov, ki bodo v okviru organiziranih šolskih programov obiskali projekcije Animateke v Mariboru," je povedal.

Uradno odprtje festivala bo v ponedeljek ob 17. uri, ko bo animator Kolja Saksida na razstavi v preddverju kina Udarnik predstavil nastajanje prve slovenske animirane stop motion serije Koyaa. Ob tej priložnosti bo Zavod Udarnik v nekdanji menjalnici odprl tudi nov prostor, namenjen stripu, filmu in literaturi.

Animateka v Mariboru bo med drugim postregla z osmimi celovečerci, tekmovalnimi programi animiranih filmov za otroke in mladostnike, evropskim študentskim tekmovalnim programom in delavnico animiranega filma, ki jo bo vodila japonska ustvarjalka Maja Joneša.

Posebnost mariborske izdaje Animateke je program Mali slon z animiranimi filmi, ki so jih ustvarili otroci in mladi. Kot je danes pojasnila Hana Repše iz ljubljanske ekipe Slon, je prijavljenih 54 filmov z vsega sveta, kar je za prvo leto zelo velik dosežek.