Slovenija 7.12.2011 21:37

Veno Taufer novi predsednik Društva slovenskih pisateljev

Ljubljana, 7. decembra - Na Društvu slovenskih pisateljev (DSP) je danes potekal volilni občni zbor, na katerem so po izteku dvoletnega predsedniškega mandata Milana Jesiha, upravnega in nadzornega odbora ter častnega razsodišča člani društva podelili nov, tokrat triletni mandat literatu, prevajalcu, esejistu in uredniku Venu Tauferju.

Ljubljana, Trubarjeva hiša literature. Novi predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Trubarjeva hiša literature.
Novi predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Za Tauferjev mandat na čelu pisateljskega društva je glasovalo 98 članov. Drugi kandidat Iztok Osojnik je prejel 45 glasov. Taufer je ob prevzemu mandata dejal, da je bistveno, da bo društvo v teh težkih in tveganih časih ohranilo pridobljene in priborjene stvari. Mi smo 99 odstotkov in zasedemo lahko navsezadnje tudi parlament, če bo treba, je dejal Taufer in dodal: "Rad bi videl tistega, ki nas lahko ustavi."

Po njegovih besedah je bistveno, da bodo novi odborniki prisluhnili članom in njihovih pobudam. Nujna je ohranitev fonda za pisatelje, ki se znajdejo v socialni stiski, je dejal in dodal, da literatura in kultura s stališča državnega proračuna predstavlja majhno stvar, a veliko za pisatelje. Svojega predhodnika, Jesiha, je ocenil kot skrbnega in premišljenega predsednika društva.

Jesih je zaključku mandata izrazil zadovoljstvo ob opravljenem delu. Dejal je, da je literatura v času Ljubljane kot svetovne prestolnice knjige doživela nepričakovan razcvet, vendar je po drugi strani v Ljubljani dogodkov včasih celo preveč. Zato je njegovo priporočilo, da naj se društvo v prihodnosti orientira tudi na podeželje, kjer je s svojimi dogodki vedno dobro sprejeto.

Tudi vsi ostali organi društva bodo tokrat imeli triletni mandat. Za člane nadzornega odbora so bili izvoljeni Drago Bajt, Tone Partljič in Jani Virk. Častno razsodišče bodo v novem mandatu sestavljali Matjaž Hanžek, France Vurnik in Novica Novaković. Za člane upravnega odbora so bili izvoljeni Jesih, Tone Peršak, Vlado Žabot, Marko Kravos, Aleš Debeljak, Vinko Möderndorfer, Ivo Svetina, Feri Lainšček, Barbara Korun in Janja Vidmar.

Veno Taufer (1933) je prvo pesniško zbirko Svinčene zvezde objavil leta 1958. Leta 1960 je diplomiral iz svetovne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Kot pesnik je Taufer predstavnik modernizma in obenem tudi najizrazitejši predhodnik slovenskega pesništva avantgarde v 60. letih minulega stoletja, piše na spletnih straneh DSP.

Sprva je bil zaposlen pri RTV Ljubljana, zatem nekaj let pri BBC v Londonu. Po vrnitvi je zopet delal v kulturni redakciji RTV. Po osamosvojitvi Slovenije je bil zaposlen na ministrstvu za zunanje zadeve in ministrstvu za kulturo. Bil je tudi urednik pri Reviji 57 in v uredniškem odboru revije Perspektive. Zelo dejaven je bil tudi v DSP.

Med drugim je bil leta 1985 pobudnik in prvi vodja mednarodnega literarnega festivala Vilenica. Med letoma 1999 in 2006 je bil predsednik Mirovnega komiteja mednarodnega PEN. Leta 1976 je prejel Sovretovo nagrado, leta 1987 Jenkovo nagrado, leta 1996 Prešernovo nagrado in leta 2005 zlati red za zasluge RS. Je tudi redni član Evropske pesniške akademije (Academie Europeenne de Poesie) in prejemnik več mednarodnih nagrad.

Dosedanji predsedniki DSP so poleg Jesiha bili: Davorin Trstenjak, Rajko Perušek, Anton Funtek, Alojz Gradnik, Oton Župančič, France Koblar, Miško Kranjec (dva mandata), France Bevk (dva mandata), Ivan Potrč (dva mandata), Mile Klopčič, Beno Zupančič, Matej Bor, Anton Ingolič, Mira Mihelič, Janez Menart, Ciril Kosmač, Tone Pavček, Tone Partljič, Rudi Šeligo, Dane Zajc, Evald Flisar (trije mandati), Tone Peršak, Vlado Žabot (dva mandata) in Slavko Pregl.