Svet 8.12.2011 10:16

Oblikovalske rešitve Miljenka Licula v zagrebškem muzeju Mimara

Zagreb, 8. decembra - Oblikovalske rešitve vizualne identitete Slovenije iz delavnice enega najbolj znanih slovenskih grafičnih ustvarjalcev Miljenka Licula, so predstavljane na razstavi Identiteta Slovenije - Oblikovanje za državo, ki so je v sredo odprli v zagrebškem muzeja Mimara. Licul (1946-2009) je med drugim celostno oblikoval prvi slovenski denar - tolar.

Razstavo je odprli slovenski veleposlanik na Hrvaškem Vojko Volk, ki je izpostavil, da razstavljena Liculova dela združujejo slovenski in hrvaški narod, glede na to, da je bil znani oblikovalec rojen v Vodnjanu pri Pulju, v Sloveniji pa je študiral in ustvarjal.

Volk je dodal, da razstava pripoveduje o slovenski neodvisnosti skozi zgodbo o denarju, ki ga je oblikoval Licul. Poleg tolarskih bankovcev in kovancev je Licul oblikoval slovensko stran evropskih kovancev, pa tudi vrsto zbirateljskih in spominskih kovancev.

Poskrbel je za vizualno identiteto slovenskega naroda in države z oblikovanjem slovenskega potnega lista, vključno z biometričnim, osebnih in zdravstvenih izkaznic ter novega vozniškega dovoljenja. Poleg omenjenih rešitev, je v Zagrebu na ogled tudi niz rednih in priložnostnih znamk enega najvidnejših slovenskih ustvarjalcev.

Licul je znan tudi po grafičnih rešitvah za pomembne slovenske institucije, kot so Univerza v Ljubljani in njene članice, Narodna galerija ter Zavod za varstvo kulturne dediščine.

Njegov prijatelj in sodelavec Ranko Novak je na sredinem odprtju razstave dejal, da je pokojni ustvarjalec zaslužen za vse dobre stvari, ko gre za vizualno identiteto Slovenije, razen za zastavo in grb za katera je po njegovih besedah videti, da ju ni oblikoval Licul. "Tudi če evro propade ne bo težav, saj ima Slovenija rezervne bankovce - tolarje, ki jih je oblikoval Licul," se je pošalil Novak, ki je sicer profesor na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

Licul je leta 2008 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo, leto zatem je umrl.

Njegovo zagrebško razstavo sta pripravili slovensko veleposlaništvo na Hrvaškem ter slovensko kulturno društvo Slovenski dom v okvirju 20. obletnice slovenske neodvisnosti.