Slovenija 8.12.2011 22:12

Večer: Zamujene priložnosti (9. 12.)

Maribor, 8. decembra - Potem ko so pred časom v Ljubljani slavnostno odprli Muzej sodobne umetnosti, bodo jutri to storili še v ljubljanski operno-baletni hiši. V tednih pred začetkom projekta Evropska prestolnica kulture (EPK) nova kulturna vrata namesto v Mariboru odpirajo v Ljubljani, pa čeprav veliko časa po tem, ko bi jih bili morali, v Večeru piše Petra Zemljič.

Hitropotezne gradnje se torej ne izplačajo, je nedavno opozoril direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik, kajti napake se popravljajo desetletja. Je torej želja mariborskega župana Franca Kanglerja, da bi združil Umetnostno galerijo Maribor in tako imenovano večnamensko kulturno dvorano Maks v eno investicijo, gradnja pa se ob napovedani otvoritvi čez devet mesecev niti še ni začela, dokončno obsojena na propad?

Zakaj te pompozno napovedane investicije še ni, ne ve nihče, vsi odgovorni za projekt namreč pametno molčijo. Lahko torej ugibamo? Obstaja namreč pravna dilema, ali lahko vlada nakaže obljubljeni denar za umetnostno galerijo, če se je njena namembnost vmes spremenila. Sedaj galerija tiči skupaj z Maksom, ki je označen za privatno in ne javno investicijo.

Ker ne vemo, ali bodo pravniki našli pot, da bi javni denar prešel v investicijo javno-zasebnega značaja, je sedaj že skrajni čas, da se župan Kangler odloči, da bo gradil le galerijo.

Veliko možnosti več nima, kajti zdi se, da mu Ljubljana kljub nacionalni označbi projekta ne bo pomagala. Pa bi lahko imeli obe hiši, če bi se znali dogovoriti že leta 2007, ko smo vedeli, kaj nam lahko prinese naziv EPK.

Zato zgolj želja, da so se vsi iz te zgodbe zamujenih priložnosti res kaj naučili. Lahko bi se znova odločili za galerijo (na Lentu in po prvotnih madžarskih arhitekturnih načrtih), ker bi jo potem vsaj imeli, sklene komentatorka.