Slovenija 9.12.2011 10:29

Štiri desetletja Kulturno umetniškega društva Krka Novo mesto

Novo mesto, 9. decembra - Kulturno umetniško društvo Krka bo drevi ob 19. uri v upravni stavbi družbe Krka v Novem mestu priredilo slovesnost ob svoji 40-letnici delovanja. Člani društva so si pred štirimi desetletji zadali nalogo razvijati kulturno umetniško dejavnost in bogatiti kulturno življenje. S tem so kmalu presegli okvir novomeške tovarne.

Predsednik društva Mitja Pelko je za STA povedal, da se društvo danes uvršča med nepogrešljive novomeške in območne kulturne ponudnike, še vedno pa sledi ideji razvoja kulturno umetniške dejavnosti in bogatenja kulturnega življenja zaposlenih v Krki in vseh, ki se želijo ljubiteljsko ukvarjati s kulturno dejavnostjo.

Društvo vse od ustanovitve, 17. decembra leta 1971, prireja razstave, srečanja, združuje ljubitelje petja in gledališča, organizira ustvarjalne delavnice, sledi aktualnim dogodkom na področju kulture in umetnosti ter vabi k ogledu številnih prireditev, je nadaljeval.

Sekcije Krkinega društva, Galeriji Krka v Novem mestu in Ljubljani, Gledališki klub Krka, mešani pevski zbor Krka, literarna sekcija, Dolenjski knjižni sejem in ustvarjalne delavnice so do danes pripravile več kot 650 razstav, dobrih 160 srečanj gledališkega kluba, 21 slikarskih kolonij in 34 Dolenjskih knjižnih sejmov, medtem ko je Krkin pevski izbor nastopil skoraj 400.

Delovanje društva dokazuje, da so v Krki v vsakem obdobju razvoja delovali ljudje, ki so kulturo razumeli, si jo želeli in jo ustvarjali. Prvo predsedovanje društva je prevzela Joža Miklič, sledili pa so ji Staša Vovk, Marija Žveglič in Janez Bernik, je dodal današnji predsednik Pelko.

Kulturno umetniško društvo Krka si bo tudi v prihodnje prizadevalo v svoje dejavnosti vključevati zaposlene ter tako najmlajše ustvarjalce, ki se na svojo ustvarjalno pot šele podajajo, kot tudi najbolj uveljavljene ter zveneče ustvarjalce iz Slovenije in tujine. Tako bodo po Pelkovih besedah prispevali k vznemirljivosti in raznolikosti kulturnega življenja.