Slovenija 11.12.2011 9:00

Francoski nacionalni orkester bo za zlati abonma izvedel Mahlerja

Ljubljana, 11. decembra - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi ob 20. uri za zlati abonma nastopil Francoski nacionalni orkester pod taktirko dirigenta Daniela Gattija. Na koncertu z naslovom Izzven Mahlerjevega leta bodo odigrali Mahlerjevo Simfonijo št. 10, različica Derycka Cooka.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Mahlerjeva deseta simfonija se je ohranila le kot osnutek, iz katerega običajno izvajajo le začetni Adagio. V eni od izvedbenih različic Derycka Cooka, ki so temelj številnih izvedb in posnetkov, pa bo v "Izzvenu Mahlerjevega leta predstavljeno celotno delo", so sporočili iz Cankarjevega doma.

Francoski nacionalni orkester je bil kot hišni ansambel Francoskega radia ustanovljen leta 1934 in je prvi profesionalni simfonični orkester v Franciji. Orkester so vodili ugledni dirigenti. Sestav nastopa zlasti v svoji rezidenci - pariškem Gledališču Elizejskih poljan, gostuje pa tako po Franciji kot po svetu. Izvajajo predvsem simfonično glasbo francoskih skladateljev in vokalno-instrumentalna dela, poleg tega pa imajo na repertoarju še nemško in rusko glasbo ter italijansko romantično opero.

V zadnjem času je ena od prioritet orkestra Mahlerjev opus, zato bodo jubilejno leto 2011 sklenili prav z njegovo zadnjo simfonijo. Orkester sodeluje s številnimi uglednimi dirigenti, instrumentalisti in pevci, posnel pa je tudi nekaj odmevnih zgoščenk z deli Clauda Debussyja, Dmitrija Šostakoviča, Ludwiga van Beethoven in Gustava Mahlerja.

Italijanski dirigent Gatti je na čelu Francoskega nacionalnega orkestra od leta 2008, od leta 2009 pa je tudi glavni dirigent Opere v Zürichu. Pred tem je bil glasbeni direktor različnih ustanov, med drugim Kraljevega filharmoničnega orkestra, Akademije sv. Cecilije v Rimu in Občinskega gledališča v Bologni ter glavni gostujoči dirigent Kraljeve operne hiše v Covent Gardnu. Sodeluje z vrsto priznanih orkestrov.