Slovenija 11.12.2011 4:00

Na svetovni dan zborovstva koncert tudi v Mariboru

Maribor, 11. decembra - Profesionalni in ljubiteljski pevci bodo danes obeležili svetovni dan zborovskega petja, ki ga praznujejo drugo nedeljo v decembru. Na ta dan zbori pripravijo priložnostne koncerte, eden večjih bo v Mariboru. Največji temu posvečen dogodek pa je v Sloveniji že potekal konec novembra v Cankarjevem domu.

Novo mesto, Kulturni center Janeza Trdine. Otroški pevski zbor Osnovne šole Bršljin Novo mesto. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto, Kulturni center Janeza Trdine.
Otroški pevski zbor Osnovne šole Bršljin Novo mesto.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Ljubljana, Center urbane kulture Kino Šiška. Mešani pevski zbor Društva vojnih invalidov Ljubljana. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Center urbane kulture Kino Šiška.
Mešani pevski zbor Društva vojnih invalidov Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kranj, stavba Upravne enote Kranj. Pevski zbor kranjskega društva upokojencev. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Kranj, stavba Upravne enote Kranj.
Pevski zbor kranjskega društva upokojencev.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Deški pevski zbor Mihaila Ivanoviča Glinke. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Deški pevski zbor Mihaila Ivanoviča Glinke.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Bled, hotel Golf. Mešani pevski zbor Gorenje Velenje. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Bled, hotel Golf.
Mešani pevski zbor Gorenje Velenje.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Ljubljana, Ljubljanski grad Pevski zbor Krka Novo mesto. Foto: Daniel Novakovic/STA Arhiv STA

Ljubljana, Ljubljanski grad
Pevski zbor Krka Novo mesto.
Foto: Daniel Novakovic/STA
Arhiv STA

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma so tedaj zaradi današnje zasedenosti dvorane pod naslovom Potujoča muzika nastopili združeni izbrani mladinski zbori Slovenije.

V dvorani Union v Mariboru pa se bodo danes ob 18. uri predstavili Mešani pevski zbor Pro Musica iz Maribora, Komorni zbor iz Gradca Musica con grazia, Moški pevski zbor Trta iz Žitare vasi v zamejstvu in Mešani pevski zbor Orfej iz Ljutomera. Pripravili so raznolik spored od renesanse in romantike do ljudskih in popularnih skladb, prirejenih za vokalne zasedbe.

Zborovski praznik letos sovpada s koncertom, ki ga 11. decembra vsako leto priredijo v Oslu v čast Nobelovemu nagrajencu za mir. Tako bo na njem pel tudi Svetovni mladinskih zbor, sestavljen iz 60 pevcev iz 40 držav. Mednje so bile po podatkih Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) povabljene štiri pevke iz Slovenije.

Praznovanje svetovnega dneva zborovskega petja je leta 1990 predlagal venezuelski skladatelj Alberto Grau na generalni skupščini svetovne zborovske zveze (IFCM), ki je bila med II. svetovnim simpozijem zborovske glasbe v Helsinkih. Od takrat je sodelovalo že več kot 15.000 zborov in milijoni pevcev.

"Osnovni namen dneva zborovskega petja je, da ne iščemo v glasbi le oblikovne popolnosti in poustvarjalne lepote, temveč z združenimi močmi slavimo solidarnost, mir in razumevanje. Vsi zbori lahko sodelujejo tako, da pripravijo koncert, seminar, festival ali drugo zborovsko prireditev, na kateri je glavni poudarek na skupnem petju. Na vseh dogodkih dneva zborovskega petja preberejo priloženi razglas, lahko pa tudi zapojejo pesem "Cantad Coros del Mundo" Alberta Graua ali "Singing Choirs" Emila Cosetta," so za STA pojasnili na JSKD.