Slovenija 11.12.2011 8:00

Kreslin v Cankarjevem domu z nizom jubilejnih koncertov

Ljubljana, 11. decembra - S ponedeljkovim koncertom v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo priznani kantavtor Vlado Kreslin začel niz treh koncertov, ki jih bo posvetil jubileju 50 koncertov in 20-letnem koncertiranju v Cankarjevem domu. Poleg Beltinške bande in zasedbe Mali bogovi se mu bodo pridružili še Allan Taylor, Hans Theessink, Gabriella Gabrielli in Šajeta.

Ljubljana. Glasbenik Vlado Kreslin. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbenik Vlado Kreslin.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Glasbenik Vlado Kreslin. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbenik Vlado Kreslin.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Tradicionalni Kreslinovi koncerti v Gallusovi dvorani so vsako leto uvod v decembrske praznike. Obiskovalci vsakič radi prisluhnejo Kreslinovim sporočilom ob njegovi kitari - tudi če ni tista črna - in petju, piše na straneh CD. Letošnji koncerti z začetkom ob 19.30 nosijo skupni naslov Tista črna kitara.

V 20 letih so na Kreslinovih koncertih v CD zabeležili več kot 80.000 obiskovalcev. Po besedah direktorja CD Mitje Rotovnika je Kreslin tako "absolutni fenomen slovenske glasbene scene kot tudi programa Cankarjevega doma".

V preddverju CD bodo v ponedeljek ob 18. uri odprli tudi fotografsko razstavo z naslovom 50 koncertov v 20 letih. Razstava bo ponudila vpogled na oder in v zaodrje Kreslinovih koncertov. Razstavljena bo paleta obrazov, ki so leto za letom razveseljevali občinstvo. Razstavo sta postavila Kreslin in Brane Žalar, na ogled pa so fotografije priznanih slovenskih fotografov vseh generacij.

Ob jubileju je Kreslin izdal tudi monografijo z notnimi zapisi, fotografijami in recenzijami več piscev, od glasbenikov do pesnikov in poznavalcev njegove glasbe, ter zgoščenko. Na slednji je zbranih nekaj Kreslinovih posnetkov s koncertov v CD vse od leta 1994 do lani, priložena pa je tudi knjižica s fotografijami koncertov.

Kreslin je prvič v CD nastopil leta 1992 z maloštevilno zasedbo. Tokrat bo na odru okrog 20 glasbenikov. Kot je Kreslin dejal na novinarski konferenci pred jubilejnimi koncerti, mu je žal, ker je Rade Šerbedžija "zaradi Hollywooda" odpovedal sodelovanje, se pa veseli drugih gostov, ki so, kot je poudaril, vsi njegovi prijatelji in ljubitelji njegove glasbe.