Slovenija 9.12.2011 18:50

Prva nagrajenka festivala Pixxelpoint je Senela Jahić

Nova Gorica/Gorica, 9. decembra - V Novi Gorici in Gorici se danes končuje 12. mednarodni festival Pixxelpoint. Na njem so predstavili 33 različnih novomedijskih projektov pod naslovom Pripravimo se, med njimi pa je strokovna žirija kot najboljšega izbrala instalacijo z različnimi mediji "Pendulum ali sekalce" Sanele Jahić, ki prihaja iz Škofje Loke.

Prva nagrajenka mednarodnega festivala novomedijske umetnosti Pixxelpoint bo za nagrado prejela samostojno razstavo v Mestni galeriji Nova Gorica v eni izmed prihodnjih sezon.

V dvanajstih letih obstoja se je Festival Pixxelpoint uveljavil kot eden najpomembnejših festivalov novomedijske umetnosti v slovenskem in mednarodnem prostoru. Tokrat je potekal med 2. in 9. decembrom pod naslovom Pripravimo se, izbrane projekte pa so prikazali v razstaviščih Nove Gorice in Gorice.

Namen festivala je bil tudi letos enak - približati informacijske tehnologije širšemu občinstvu in obenem seznaniti predvsem mlajše generacije z drugačnimi možnostmi uporabe računalnika. Projekt tako vzpodbuja umetniško in teoretsko ustvarjalnost ter obenem razvija čezmejno sodelovanje na inventivnem področju novih medijev, ki že sami po sebi ne poznajo meja in delujejo globalno.

Odziv na razpis kuratorske ekipe, ki so jo letos sestavljali turška umetnica Gülsen Bal in skupina BridA (Sendi Mango, Jurij Pavlica in Tom Kerševan), je bil izjemen. Prispelo je 156 projektov iz 40 različnih držav. Kuratorji so med prijavljenimi izbrali 33 projektov, ki so jih predstavili v novogoriški Mestni galeriji, galeriji Tir v Kulturnem centru Mostovna v Novi Gorici ter v goriški Metropolitani.