Slovenija 10.12.2011 16:01

Velika nagrada animatečne žirije slovaškemu filmu Poslednji avtobus

Ljubljana, 10. decembra - Na osmi Animateki veliko nagrado mednarodne žirije maestro v vrednosti 2000 evrov prejme slovaški animirani film Poslednji avtobus avtorjev Martina Snopeka in Ivane Laučikove. Občinstvo pa je letos najbolj prepričal film Koyaa - Lajf je čist odbit avtorja Kolje Saksida, ki si je prislužil nagrado občinstva maestro v vrednosti 1000 evrov.

Ljubljana, kinodvorana Kinodvora. Plakat festivala Animateka 2011. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, kinodvorana Kinodvora.
Plakat festivala Animateka 2011.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Mednarodna žirija 8. mednarodnega festivala animiranega filma Animateka v sestavi Max Andersson, Andy Glynne, Carolina Lopez Caballero, Vuk Jevremović in Marcel Jean je v utemeljitvi zapisala, da je zmagovalni Poslednji avtobus "izviren in osvežujoč film, ki je žiriji kljub svoji nadrealistični zasnovi omogočil, da se je s tematiko povezala na več nivojih. Posebej sta nas navdušili scenografija in karakterizacija, ki sta filmu zagotovili močno, bogato pripoved, pa tudi izjemno pomemben občutek čustvene vpletenosti."

Nagrado Univerze v Novi Gorici za študentski film v vrednosti 500 evrov je žirija v sestavi Marija Laura Potočnik, Ana Raquel Pereira, Jaša Bukovec, Marko Benčič in Damir Grbanović podelila filmu "On The Water" avtorja Yi Zhao z utemeljitvijo, da gre za "za poetično potovanje, ki nas na metaforičen in enostaven način popelje skozi zgodbo vsakega izmed nas, pospremljeno z dobro, preprosto a močno animacijo."

Najboljši animirani film v Slonovem tekmovalnem programu, ki prejme nagrado v vrednosti 1000 evrov, pa je po mnenju otroške žirije film Kdo je? avtorice Vande Raymanove. Kot so zapisali mladi žiranti, so izbrali na podlagi humorja, barvitosti, razumljivosti, izvirnosti v uporabi animacijskih tehnik, pravljičnosti, lepote slike, kvalitete glasbe, zvočnih efektov in napete zgodbe.

Po oceni Lopez Caballerove si posebno omembo zasluži film "Stuck in a Groove" avtorja Clemensa Koglerja, saj uporablja tehniko iz časov pred kinom na svež in sodoben način.

Film Spomin telesa avtorja Ula Pikkova si po mnenju Jeana posebno omembo zasluži zaradi močnega in poetičnega občutka za zgodovino in nenavadnega načina, s katerim obravnava vprašanje spomina, ter zaradi tehnične popolnosti.

Andersson je posebej omenil film "http://communism2010.ro", pod katerega se podpisujeta Zsolt Dam in Denes Santho, saj ponuja nespoštljiv pogled na univerzalno tematiko v zelo učinkoviti in jedrnati izvedbi.

Jevremovič si je za posebno omembo izbral film Cvet bitke Simona Bogojević-Naratha, saj ima kljub nasilnemu podobju močne tradicionalne reference in literarne implikacije, ki pronicajo iz filma in ustvarjajo včasih kontradiktorno, a nikoli dolgočasno tapiserijo misli in občutij.

Glynne je posebej omenil film Okras duše Irene Jukić Pranjić zaradi čudovite zasnove, pogumne izvedbe in dokaza, kaj je mogoče izvesti z animacijo.

Posebna omemba v Evropskem študentskem tekmovalnem programu gre filmu Drvar avtorja Pawla Debskega, filmu "Baka" avtorja Immanuela Wagnerja ter filmu "Swimming Pool" Alexsandra Hetmerova.

Zmagovalec natečaja AnimaWeb je film "SailCeption - How It Works" slovenskih avtoric Nine Herzog in Mateje Martini.