Slovenija 12.12.2011 9:20

Razstava Picassove keramike se bo z Bleda selila v Beograd

Bled, 12. decembra - Picassova keramika, ki je v blejsko galerijo Deva Puri skupaj z že zaključeno razstavo štirih slovenskih impresionistov privabila več kot 10.000 obiskovalcev, se v začetku leta 2012 seli v Beograd. Dopolnila naj bi jo posebnost - Picassovo delo, ki je neposredno povezano z območjem nekdanje Jugoslavije.

V blejski galeriji so se zaradi interesa javnosti odločili Picassovo razstavo podaljšati do 15. januarja 2012. Precej skupin, predvsem upokojenskih in šolskih, je namreč izrazilo interes za obisk, vendar ga še niso uspeli uskladiti s svojim urnikom, je za STA povedal vodja galerije David Rjazancev. Keramiko enega največjih umetnikov 20. stoletja so sicer med drugimi obiskali tudi slepi in slabovidni, ki so jim omogočili, da so velik del eksponatov lahko otipali.

Za podaljšanje so se v galeriji odločili tudi zaradi popestritve blejske praznične ponudbe, saj turistični kraj v času božično-novoletnih praznikov tradicionalno obiščejo številni tuji in domači gostje. Galerija bo tako zanje odprta vse praznične dni, tudi 1. januarja 2012, je še razložil Rjazancev.

Picassova razstava je sicer zbudila interes v Srbiji, zato bo s soglasjem francoskih lastnikov keramika od februarja do maja 2012 gostovala v Beogradu, kjer pa bo zaradi večjih prostorov moč videti še nekaj eksponatov več. Med njimi bo morda tudi predmet, ki predstavlja stično točko med Picassom in nekdanjo Jugoslavijo, je še dodal Rjazancev. Dogovori še potekajo, če bodo uspešni, bomo omenjeno Picassovo posebnost pred iztekom leta morda videli tudi že v Sloveniji.

Stene galerije Deva Puri po odhodu Picassove razstave v Beograd ne bodo ostale prazne. Spomladi nameravajo na Pristavo pripeljati dela sodobnejšega tujega slikarja, vendar pa dogovori še niso zaključeni, zato zaradi konkurence med galerijami imena znamenitega avtorja pred podpisom pogodbe Rjazancev še ni želel razkriti.

V okviru sodelovanja z Zavodom za turizem in kulturo Žirovnica bodo v blejski galeriji decembra 2012 razstavili tudi najboljša dela obiskovalcev Prešernove hiše v Vrbi na temo pesnikove podobe. V galeriji pa v prihodnje nameravajo razširiti sodelovanje z gorenjskimi zavodi na področju kulturnega turizma in s skupnimi močmi pritegniti še večji obisk.