Svet 12.12.2011 12:44

Umrla hrvaška igralka Vida Jerman

Zagreb, 12. decembra - V 73. letu starosti je v soboto v Zagrebu umrla hrvaška gledališka, filmska in televizijska igralka Vida Jerman, so sporočili iz Hrvaškega kulturnega sveta. Jermanova je imela svojo prvo glavno filmsko vlogo kot Dina v celovečercu Maškarada Boštjana Hladnika leta 1971.

Hrvaška. Igralka Vida Jerman. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška.
Igralka Vida Jerman.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Hrvaško filmsko občinstvo si jo je pred tem zapomnilo po stranski vlogi fatalne Marijane v enem najboljših hrvaških celovečercev vseh časov - Kdor poje, ne misli slabo režiserja Kreša Golika. Sicer pa je na filmu sodelovala tudi s svetovnimi zvezdami, kot so Meryl Streep, Youl Brynner, James Copburn, Omar Sharif in drugi. Zadnjo filmsko vlogo je imela leta 2009 v celovečercu Rajka Grlića Naj ostane med nami.

S svojimi vlogami je bila opažena tudi v televizijskih nadaljevankah, kot so Naše malo mesto, V registraturi ali Naša mala klinika. Posebej bogata je bila njena gledališka kariera, v kateri je odigrala več kot 100 različnih vlog. Bil je edina hrvaška igralka, ki je več kot 30 let igrala v gledaliških predstavah v esperantu.

Jermanova se je rodila leta 1939 v Zagrebu, kjer je končala akademijo dramskih umetnosti, na filozofski fakulteti pa je študirala več jezikov. Poleg številnih strokovnih nagrad je leta 1997 dobila tudi hrvaško državno odlikovanje za prispevek k gledališki umetnosti in za posebne zasluge pri predstavljanju hrvaške kulture doma in v tujini.