Slovenija 17.12.2011 8:00

Ribnica na Pohorju ohranja spomin na igralca Staneta Severja

Ribnica na Pohorju, 17. decembra - V Ribnici na Pohorju, kjer je 18. decembra pred 41 leti zadnjič nastopil igralec Stane Sever, danes pripravljajo tradicionalni Severjev dan. Prireditev velja za najpomembnejši kulturni dogodek v kraju, kjer bodo obeležili tudi 125-letnico delovanja Kulturno-umetniškega društva (KUD) Stane Sever.

Igralec Stane Sever (1914-1970), svoj čas vodilni igralec ljubljanske Drame, je zadnjič nastopil 18. decembra 1970 v Ribnici na Pohorju z monodramo Krotko dekle Fjodora Mihajloviča Dostojevskega.

Vse odtlej KUD Stane Sever Ribnica na Pohorju v sodelovanju s šolo, občino in območno izpostavo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Radlje ob Dravi pripravlja prireditev v spomin na igralca, ki je svojo bogato igralsko pot sklenil na Pohorju.

Na današnji prireditvi, ki se bo začela ob 18. uri v telovadnici osnovne šole, bodo nastopili domači pevci in otroška folklorna skupina, v goste pa z gledališko predstavo, ki je stalnica Severjevih dni v Ribnici, prihaja Kulturno društvo Domovina Koper. Gostje bodo nastopili s komedijo Ali ženske kdaj odnehajo? avtorice Edite Frančeškin.

KUD Stane Sever Ribnica je ob letošnji 125-letnici delovanja izdal bilten, v katerem je prikazana zgodovina delovanja društva, o kateri bodo govorili tudi na drevišnji prireditvi. Bilten so že konec oktobra prejela vsa gospodinjstva v Ribnici, je STA povedal predsednik KUD Stane Sever Jožef Zapečnik.

Tudi v Škofji Loki se bodo v nedeljo spomnili Staneta Severja. V organizaciji Sklada Staneta Severja in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti bo potekala 41. podelitev Severjevih nagrad, ki so namenjene igralcem v poklicnih in ljubiteljskih gledališčih ter študentom dramske igre.