Slovenija 13.12.2011 11:53

Nova predsednica DSFU je igralka Iva Krajnc

Ljubljana, 13. decembra - Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU) je na občnem zboru izvolilo novo predsednico, Ivo Krajnc, ki je nasledila Igorja Koršiča. Novo vodstvo si je za prioritetno nalogo društva, ki so ga v preteklosti pestile težave s financami, postavilo prav urejanje tega področja, piše današnje Delo.

Kot je napovedala Krajnčeva, se bo društvo poleg ostalih nalog - med njimi podeljevanje nagrade Metoda Badjure, podeljevanje zlatih rol filmom, ki imajo nad 25.000 gledalcev, dodeljevanje štipendij in predlaganje nacionalnih filmov za oskarja in organizacija kulturnih dogodkov, morda v prihodnje tudi Festivala slovenskega filma, zavzemalo predvsem za vzpostavljanje kulturnega dialoga s strokovno javnostjo.

Društvo ima po njenih besedah pomembno vlogo tudi na polju komunikacije med strokovnimi sodelavci, ki je bila zaradi preteklih težav društva prekinjena.

DSFU se je v preteklosti financiral predvsem iz članarin (trenutno šteje 183 članov) in je na razpisih filmskega centra kandidiral za paritetna sredstva. Nekdanji predsednik Koršič meni, da bi se moralo društvo financirati po modelu društva pisateljev, ki je subvencionirano na podlagi štiriletnega programa, saj le tak model financiranja omogoča kontinuirano delo.

Nedavno je bil DSFU dejaven pri ustanovitvi Zavoda za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije (AIPA). Sodeloval je pri sprejemanju novega filmskega zakona, pri čemer so filmski ustvarjalci dosegli večinsko zastopanost stroke v organih novega filmskega centra, piše Delo. Pomembna naloga društva tudi v prihodnosti je, kot je poudaril Koršič, prepričati politike, da film ni strošek, temveč gospodarsko in kulturno pomembna priložnost za državo, vendar je za to potrebna dejavna filmska politika.

Na filmskem področju je v zadnjem času zraslo več društev, ki povezujejo filmarje. DSFU išče pravno podlago, da bi se društva povezala v skupnem cilju, poenotena uveljavljala skupne interese, vendar ohranila samostojnost. Prizadevajo si tudi, da bi se Združenje dramskih umetnikov Slovenije pridružilo DSFU, ki bi tako postal krovna zveza filmskih ustvarjalcev.