EPK 2012 14.12.2011 9:28

Dnevnik: Evropska prestolnica katastrof (14. 12.)

Ljubljana, 14. decembra - Evropska prestolnica kulture Maribor 2012 (EPK) je najprestižnejši kulturno-umetniški dogodek v zgodovini Slovenije. Namesto da bi smeli biti nanj ponosni, se vse bolj izrojeva v nacionalno sramoto, v Dnevniku piše Tomaž Klipšteter.

Slovenj Gradec. Promocija EPK 2012. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Slovenj Gradec.
Promocija EPK 2012.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Mesec dni pred uradnim začetkom tega evropskega prestolovanja se programsko-finančni koncept seseda vase podobno klavrno, kot so se poprej sfižili vsi nujni infrastrukturni projekti EPK - nova Umetnostna galerija Maribor, Mariborska knjižnica, center Pekarna...

Najbolj sramotilen simbol kulturne prestolnice je bržkone razvpito kulturno središče Maks. Občinski veljaki so temeljni kamen svečano zalili z betonom 25. oktobra, zdaj pa že drugi mesec sameva sredi globoke gradbene jame, saj Maksova finančna konstrukcija še zmeraj ni postavljena. In vprašljivo je, ali sploh bo.

Kangler opozoril noče slišati, saj je na Maksovo zgraditev vezal svoj mandat. Raje populistično toži, da Mariboru nagajajo v slovenski prestolnici. A je dejstvo, da je za šlamastiko objektivno odgovoren župan. Sprva ga je projekt prestolnice zanimal bistveno manj kot zimska univerzijada in njene bogate (predvidene) gradbene naložbe, ki so se zatem podobno klavrno razblinile kot epekajevske.

Od lanskega oktobra je alfa samec kulturne prestolnice Mitja Čander. Na začetku je še bilo mogoče dopuščati možnost, da bo hudi časovni stiski navkljub s svojo politično spretnostjo in odlično spleteno mrežo poznanstev zmogel povezati vse skregane partnerje; predvsem državo in mariborsko občino. Taktika se mu ni izšla.

Poleg politike je Čander h koritu prestolnice spustil še čredo prijateljev in znancev. Dodelil jim je funkcije, projekte in - denar.

V utečenem zavodu z bogatim proračunom bi takšna "amigo" politika morebiti zdržala uspešno do konca. V mariborski izkušnji so se občini najprej sesuli njeni infrastrukturni načrti, zdaj pa se je znašla tik pred plačilno nesposobnostjo in organizatorjem EPK dolguje že poldrugi milijon evrov. Vodstvena skupnost prestolnice se je zaradi pomanjkanja znanja in izkušenj znašla v krizi, v kateri projektu grozi katastrofični razplet.

Zato je Čandrova ponedeljkova grožnja z odstopom neetična kot poteza kapitana, ki poskuša prvi zapustiti potapljajočo se ladjo. Če bo evropska prestolnica kulture doživela brodolom, mora vodstvena ekipa potoniti z njo vred. In če bi še Kanglerja potegnili s seboj, bi Mariboru zagotovili vsaj en pozitiven trajnostni učinek, ki bi jih evropska prestolnica kulture morala v bistvu ustvariti nič koliko.