Na hitro prelistano 17.12.2011 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 17. decembra - Pri založbi Učila International so izdali kriminalko ameriških avtorjev Jamesa Pattersona in Michaela Ledwidgea z naslovom Najhujši primer, pri založbi KUD Lema so izšle pesmi Carla Perkinsa Modre semiške, pri založbi Krtina pa delo Gillesa Deleuza Nietzsche in filozofija. Tehnična založba je za najmlajše izdala slikanico Čarobne božične sanje.

Ljubljana. Pesmi Carla Perkinsa z naslovom Modre semiške (Založba KUD Lema). Foto: Jasmina Vodeb/STA

Ljubljana.
Pesmi Carla Perkinsa z naslovom Modre semiške (Založba KUD Lema).
Foto: Jasmina Vodeb/STA

Ljubljana. Knjiga Gillesa Deleuza z naslovom Nietzsche in filozofija (Založba Krtina). Foto: Jasmina Vodeb/STA

Ljubljana.
Knjiga Gillesa Deleuza z naslovom Nietzsche in filozofija (Založba Krtina).
Foto: Jasmina Vodeb/STA

Ljubljana. Slikanica Čarobne božične sanje (Tehnična založba). Foto: Jasmina Vodeb/STA

Ljubljana.
Slikanica Čarobne božične sanje (Tehnična založba).
Foto: Jasmina Vodeb/STA

Ljubljana. Kriminalka ameriških avtorjev Jamesa Pattersona in Michaela Ledwidgeja z naslovom Najhujši primer (Učila International). Foto: Jasmina Vodeb/STA

Ljubljana.
Kriminalka ameriških avtorjev Jamesa Pattersona in Michaela Ledwidgeja z naslovom Najhujši primer (Učila International).
Foto: Jasmina Vodeb/STA

NAJHUJŠI PRIMER - NOVA PATTERSONOVA KRIMINALKA Z DETEKTIVOM MICHAELOM BENNETTOM

Pattersonov junak - detektiv Michael Bennett običajno sam vodi preiskave, tokrat pa se mu pridruži privlačna agentka FBI Emily Parker. Bolj kot se zapleta primer ugrabitev in pobijanja mladih Newyorčanov, bolj se zapleta tudi njegovo zasebno življenje; kar naenkrat se znajde med dvema ženskama. Osrednja zgodba detektivskega trilerja se začne z ugrabitvijo sina ene najbogatejših newyorških družin. Starši ga ne morejo rešiti, saj ugrabitelj ne zahteva denarja. Med ugrabitvijo tega fanta morilec hladnokrvno ubije nekega drugega mladeniča, v mislih pa ima tudi že naslednjo žrtev. Ameriški pisec žanrske literature James Patterson (1947) je po lestvici revije Forbes trenutno najbolje plačani pisatelj na svetu. Napisal je več kot 50 večinoma kriminalnih romanov, ki so se prodali v skupaj 100 milijonih izvodov. Osrednje zvrsti njegovega pisanja so kriminalke, trilerji in fantastika. Znan je po seriji romanov o poročnici Lindsay Boxer in njenem klubu preiskovalk umorov. Roman Najhujši primer je tretji iz serije o detektivu Michaelu Bennettu in njegovih desetih otrocih, ki jo je Patterson napisal v soavtorstvu z Michaelom Ledwidgeom. Delo je prevedel prevedel Janez Lavtižar.

MODRE SEMIŠKE - ANTOLOGIJA PESMI STAROSTE ROKENROLA

Delo Modre semiške prinaša antologijo pesmi ameriškega glasbenika Carla Perkinsa (1932), ki velja za starosto rokenrola in avtorja znamenite pesmi "Blue Suede Shoes", ki naslavlja antologijo. Pesmi je poslovenil Matej Krajnc, ki je k delu prispeval tudi spremno besedo. V njej je med drugim zapisal, da je "najodličnejša značilnost najboljših Parkinsonovih besedil suh južnjaški humor, ki udari izza vogala, ko poslušalec oziroma bralec najmanj pričakuje". Kot drugo avtorjevo odliko je Krajnc izpostavil intertekstualno uporabo različnih referenc, predvsem iz ljudskih rekov in izštevank.

NIETZSCHE IN FILOZOFIJA - NIETZSCHEJA FILOZOFIJA IZPOD PERESA FILOZOFA DELEUZEJA

Deleuzova knjiga o Nietzscheju je nastala po osemletnem obdobju praznine in neustvarjalnosti, ki ga je sam Deleuze označil kot nekakšno "črno luknjo" oziroma kot obdobje, v katerem je lahko samo popival. Prav branje Nietzscheja mu je omogočilo, da je s tem prekinil ter začel novo, osrednje obdobje svojega dela. Deleuzov Nietzsche je "mislec imanence". Njegova zgodovina je brez cilja, smotra ali vere v napredek, v katero filozofi radi preoblačijo božjo previdnost. Takšno preoblačenje zgodovine je glavna tarča Deleuzovih puščic, s katerimi skupaj z Nietzschejem prebadata "srce sedanjosti", so o delu zapisali na založbi. Za prevod knjige je poskrbel Aljoša Kravanja, za spremno besedo pa Eva D. Bahovec.

ČAROBNE BOŽIČNE SANJE - PRAZNIČNA SLIKANICA Z DVEMA PRAVLJIČNIMA PRIPOVEDIMA

Slikanica Čarobne božične sanje vsebuje dve pripovedi. Za verze lirične zgodbice Noč pred božičem je poskrbel Clement C. Moore, priljubljeno pravljično pripoved Hansa Christiana Andersena o Kositrnem vojaku pa je povsem na novo ubesedil Saviour Pirotta. Za slovenske otroke je delo poslovenil Milan Dekleva. Knjigo bogatijo akvareli Susanne Lockheart. Zaradi okenc, v katerih se slike pojavljajo in izginjajo, sta zgodbi za najmlajše še bolj zanimivi, so zapisali na založbi. Knjiga je primerna za otroke, starejše od štirih let.