Slovenija 14.12.2011 14:33

Pri Sanjah na Ježkov rojstni dan predstavili njegove zbrane pesmi

Ljubljana, 14. decembra - Založba Sanje je v Hiši sanjajočih knjig predstavila nove izdaje. Pod naslovom Sončna ura so izšle zbrane pesmi Franeta Milčinskega Ježka, poleg njih pa slikanica Kako so si Butalci omislili pamet Frana Milčinskega, roman Roalda Dahla Moj striček Oswald, zgoščenka Dvospev Nanče Muck in Blaža Remica ter novi roman Klavec na oslu Nike Maj.

Zbrane pesmi enega največjih slovenskih besednih ustvarjalcev, Franeta Milčinskega Ježka (1914-1988), je Založba Sanje predstavila ob 97-letnici njegovega rojstva, ki mineva danes. Sončna ura glede na zadnjo izdajo Preproste ljubezni (Sanje, 2008) vsebuje okrog 150 novo najdenih in skupaj več kot 550 pesmi. Kot sta dejala urednica knjige Tatjana Oblak Milčinski in pesnikov sin Matija Milčinski, je še precej njegovega dela neobjavljenega, saj "vselej, ko malo pospravimo po hiši, potem objavimo njegovo novo knjigo".

Ježek je bil prvi slovenski kantavtor in televizijski pionir, ki je v nepredvidljivi dramaturgiji jezične telovadbe stresal zarjavele rešetke zablod, so zapisali pri Založbi Sanje. Kot je dejal Milčinski, je svoje delo razumel kot priložnostno, ustvarjal je za trenutek in za ljudi, vendar je zanimivo, da je svoje rokopise shranjeval. V Hiši sanjajočih knjig bo v četrtek potekal še literarno-gledališko-lutkovno-glasbeni projekt Sončna ura pod režijsko taktirko Milčinskega.

Pri Sanjah je izšla tudi slikanica Kako so si Butalci omislili pamet Ježkovega očeta Frana Milčinskega, ki je bil, kot ga je nekoč označila Kristina Brenkova, ne le prvi evropski sodnik za mladoletne prestopnike, temveč tudi zapisovalec imenitnih satiričnih, grenko nasmejanih tekstov. Kot je dejal Mitja Milčinski, se govori, da največ zgodb o Butalcih izhaja z Iga, vendar te govorice niso potrjene. V pričujoči pripovedki, ki jo je ilustrirala Ana Razpotnik Donati, Butalci iščejo in pridobijo "nadpametno pamet".

Založba se ponaša tudi z novo glasbeno izdajo. Kot je zapisal Remic v spremnem besedilu, je album priredb klasičnih slovenskih popevk z naslovom Dvospev glasbeni pogovor dveh prijateljev o skupnih spominih in pesmih, ki so del vseh nas. Kot je pojasnila Muckova, je projekt nastal na pobudo obiskovalcev njunih koncertov. Na album sta uvrstila zimzelene popevke, kot so Poletna noč, Sonce in Orion, ter dve avtorski skladbi, Spomin in Kakor pesem. Pri ustvarjanju albuma so sodelovali Boštjan Simon na klarinetu, Maja Fleischman na violini, Luka Dukarič na violi in Sanja Repše na violončelu.

O romanu Moj striček Oswald britanskega pisatelja norveškega rodu Roalda Dahla je spregovorila prevajalka Barbara Skubic. Dejala je, da je striček v romanu opisan kot največji nečistovalec, vendar tudi čistun. "Ob branju sem zardevala," je žgečkljivo vsebino romana, polno humorja in fantastike, potrdila urednica Tjaša Koprivec.

Klavec na oslu je novi roman pisateljice in doktorice fizike pod psevdonimom Nika Maj. Pri založbi Sanje so izšli že njeni romani Zmajev kralj (2008), Iskanje izgubljenega fanta (2009), Zapornik (2009) ter Kličejo me cigan (2011). Po avtoričinih besedah je pričujoči roman precej drugačen, saj je stopila iz osebnega nezavednega v področje animalistične človekove narave. Pripoved je stkana iz občutkov, fantazij in razmišljanj novinarke zunanjepolitičnega uredništva, ki je soočena z nalogo lova na pobeglega zločinca iz balkanskih vojn.

Izšle so tudi Indijanske pravljice in bajke Vladimirja Hulpacha in ilustratorja Josefa Kremlačka. Te se na prek 400 straneh lahko postavijo ob bok Kitajskim in Afriškim pravljicam, že izdanim pri Sanjah. Pod prevod se je podpisal Jernej Juren.