Svet 15.12.2011 5:00

V muzeju Folkwang prihodnje leto velika razstava ekspresionističnega slikarstva

Essen, 15. decembra - V muzeju Folkwang v Essnu bodo jeseni prihodnje leto pod motom V opoju barv odprli veliko razstavo ekspresionističnega slikarstva. Na njej bo na ogled okoli 100 slik, ki si jih bodo za to priložnost izposodili iz različnih svetovnih muzejev. Razstava bo prikazala vpliv fauvistov na nemški ekspresionizem.

Fauvisti je bila v začetku posmehljiva oznaka za skupino francoskih slikarjev, ki je prvič zaključeno nastopila na pariškem Salonu leta 1905 in ki je uveljavila grobo skonstruirane, ploskovito poenostavljene oblike ter močne barve.

Med njimi so bili denimo Henri Matisse, Georges Braque ali Andre Derain. S svojim delom so vplivali na nemške in ruske ekspresioniste.

Na razstavi, ki bo imela proračun več milijonov evrov, pričakujejo več sto tisoč obiskovalcev. Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v sredo dejal direktor muzeja Hartwig Fischer, je mlada francoska umetnost z začetka minulega stoletja močno vplivala na Nemčijo in ji dala "slikanje s čistimi barvami".