Slovenija 15.12.2011 9:38

Mitja Bervar za Večer: V prenovljenih prostorih bo treba zategniti pas (15. 12.)

Maribor, 15. decembra - Ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana Mitja Bervar je po vrnitvi v prenovljeno hišo v pogovoru za današnji Večer izpostavil, da je načrtov in želja trenutno ogromno, a najprej je potrebno nazaj postaviti repertoar. Negativnim kritikam na račun prizidka pa odgovarja: Ljudje, ki iščejo, kaj bi lahko bilo še boljše, imajo vedno kaj za pripomniti.

Ljubljana, Cankarjev dom. Ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana Mitja Bervar. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana Mitja Bervar.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Oba umetniška ansambla imata veliko zamisli o tem, kaj vse bi rada ustvarila in kako vse to doseči. Ne morete si misliti, kako hudo je, če ne moreš šest let stati na lastnem odru. Trenutno potrebujemo nekaj časa, da se vse skupaj malo uteče in upam, da bomo že aprila oziroma maja lahko normalno postavili naslednjo sezono, poleg tega pa bomo naslednje leto zaznamovali 120-letnico naše ustanove," pravi Bervar.

"Ljudje, ki iščejo, kaj bi lahko bilo še boljše, imajo vedno kaj za pripomniti, nas pa zanima notranjost hiše, dvorana in pogoji za delo," odgovarja na kritike in dodaja: "Dvorana je čudovita, oder je primeren, akustika pa je precej boljša, kot je bila. Včasih je treba pogledati tudi vsebino dela stavbe, ki je trenutno res močno izboljšana, ampak če nekomu ni všeč barva stropa, je to stvar njegovega okusa."

O trenutno slabi finančni kondiciji hiše, katere dolg znaša več kot milijon evrov, pravi, da je leta 2009, ko je prišel na to funkcijo, podedoval dolgove iz leta 2005 in cel kup razmejitev stroškov, v letošnjem letu pa so se odločili, da bodo naredili določeno reorganizacijo in spremembe programa. "Tako da bomo najbrž do konca leta zelo veliko teh finančnih primanjkljajev iz vseh teh let tudi pokrili," napoveduje ravnatelj.

Glede na dejstvo, da bo v prihodnjem letu sredstev ministrstva za kulturo manj, izpostavlja, da je treba najti pravo razmerje, ko gre za delitev sredstev, saj se je hiša s 3500 povečala na 10.500 kvadratnih metrov. Obenem bo treba zelo skrbeti, da se bodo stroški v hiši zmanjševali. Če ne bo dovolj denarja, bodo pač črtali določene premiere, je jasen Bervar.

Na vprašanje, ali se bo opera v prihodnje primorana obnašati bolj tržno, ravnatelj odgovarja, da je treba najti pravo razmerje med tem, kaj je programsko pomembno za nacionalno hišo kot tako ter kaj za trg. Sicer pa napoveduje, da bodo imeli na odru "cel kup dogodkov, tudi zunanjih". Zanimanja za najem dvorane je namreč po njegovih besedah veliko.