Slovenija 15.12.2011 10:04

Betettovo nagrado prejme sopranistka Ondina Otta Klasinc

Ljubljana, 15. decembra - Betettovo nagrado za umetniške dosežke v glasbi za leto 2011 prejme sopranistka Ondina Otta Klasinc, Betettovo listino za vsestranski doprinos k razvoju slovenske glasbene kulture in zgledno sodelovanje z Društvom glasbenih ustvarjalcev Slovenije pa KUD Serafin. Nagrade bodo podelili 21. decembra na Društvu slovenskih pisateljev.

"Delovanje Klasinčeve je za slovensko glasbeno življenje zelo pomembno, saj je v njem sodelovala od leta 1946 do leta 1972 kot pevka in prvakinja v obeh opernih hišah, nato pa še kot odlična pedagoginja na Akademiji za glasbo v Ljubljani in Pedagoški fakulteti v Mariboru," so sporočili z Društva glasbenih ustvarjalcev Slovenije (DGUS), ki nagrado podeljuje.

Klasinčeva se je rodila v Trstu leta 1924. V mladih letih sta jo poučevala pedagoga Luigi Toffol in Valdo Medicus. Po tem, ko je leta 1946 zmagala na pevskem tekmovanju v Trstu, jo je Danilo Švara povabil v Ljubljano, kjer je debitirala kot Rozina v Seviljskem brivcu in nato prepela velik del lirsko koloraturnega repertoarja.

Po zmagi na pevskem tekmovanju v Laussani leta 1951 je pod okriljem agencije Ansaloni pela po številnih evropskih opernih hišah, v okviru turneje milanske Scale pa je nastopila tudi v Afriki in Libanonu. Leta 1958 se je preselila v Maribor in še naprej sodelovala z vodilnimi jugoslovanskimi in tujimi opernimi hišami. Priznana sopranistka je v svoji karieri odpela 67 vlog v 60 operah in sodelovala s pomembnimi pevci, kot so Vladimir Ruždjak, Alfredo Krauss, Joan Oncina in Gino Bechi.

Predavala je tudi glasbeno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Mariboru in bila mentorica v mariborski Operi. Še med aktivno pevsko kariero se je ukvarjala z operno režijo. Za svoje umetniško delo je dobila številne nagrade, med drugim nagrado Prešernovega sklada leta 1967 in Glazerjevo nagrado za življenjsko delo leta 1998, piše v utemeljitvi.

Kulturno-umetniško društvo (KUD) Serafin je bilo ustanovljeno leta 1998 in od takrat redno prireja koncerte klasične glasbe v zgodovinsko obnovljeni Blagajevi graščini v Polhovem Gradcu. Doslej je na več kot 130 koncertih nastopilo veliko število izvajalcev: solistov, komornih skupin ter zborov.

O letošnjih dobitnikih Betettove nagrade in listine je odločal izvršni odbor DGUS na predlog strokovne komisije, ki so jo sestavljali Dušan Bavdek, Andrej Jarc in Klemen Ramovš.