Slovenija 15.12.2011 11:41

V MAO razstava industrijskega oblikovalca Nika Kralja

Ljubljana, 15. decembra - V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) so pripravili razstavo legende in utemeljitelja slovenskega industrijskega oblikovanja Nika Kralja. To je prva tako obsežna predstavitev Kraljevega dela, njegove oblikovalske poti in vloge, ki jo je odigral pri razvoju oblikovalske stroke v sodobni Sloveniji. Odprtje bo drevi ob 19. uri.

Iz bogate zbirke MAO bodo prvič na ogled postavili njegove arhive, skice, fotografije, različne prototipe in končne izdelke. Med njimi so najpomembnejši zložljivi naslanjač Rex, serija Lupina, 4455 ter modularno sistemsko pohištvo Futura, Savinja, Javor in Konstrukta. Razstavljena bo tudi rekonstrukcija stola Mosquito, ki sicer nikoli ni bil v redni proizvodnji, vendar predstavlja pomembno poglavje v Kraljevem raziskovanju materialov in tehnologije.

Niko Kralj je slovensko materialno kulturo soustvarjal skoraj celotno drugo polovico 20. stoletja, vse od leta 1952, ko se je kot diplomant Fakultete za arhitekturo zaposlil v tovarni Stol v Kamniku. Tam mu je uspelo prepričati vodstvo v proizvodnjo doma oblikovanega pohištva, v zameno za izdelovanje licenčnih in delno spremenjenih tujih izdelkov. Že v prvem letu profesionalnega delovanja je postavil za slovensko oblikovanje dva zgodovinska mejnika: jeseni leta 1952 je pripravil program in organiziral projektantsko delo za prvo oblikovalsko-razvojno tovarniško službo, ne samo v Sloveniji, ampak v celotni tedanji Jugoslaviji, in hkrati je istega leta predstavil prototip prvega fotelja Rex.

Niko Kralj se uvršča med najpomembnejše industrijske oblikovalce 20. stoletja tudi v svetovnem merilu. Njegova oblikovalska kariera je bila dolga in poleg več izpeljank znamenitega Rexa obsega oblikovanje številnih stolov in pohištvenih sistemov. Inovativne rešitve, ki jih je uporabil pri oblikovanju pohištva in drugih izdelkov, so prispevale k uveljavitvi slovenske pohištvene industrije. Zaradi brezčasnosti oblikovanja se mnogi Kraljevi izdelki uvrščajo tudi v klasiko svetovnega oblikovanja.

Bil je tudi vodja inštituta za oblikovanje na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, v okviru katerega je izpeljal več deset raziskovalnih nalog in prispeval k razvoju teorije oblikovanja. Je avtor dobrih 100 patentov doma in v tujini in pisec številnih člankov. Za svoje delo je Kralj prejel več nagrad.

Razstava bo odprta do 4. marca. Pospremila jo bo knjiga o delu Nika Kralja, ki prinaša članke o njegovem oblikovalskem delu, o publicistiki, izbor Kraljevih besedil, med katerimi je nekaj še nikoli objavljenih, in intervjuje z njim, so sporočili iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.