Slovenija 17.12.2011 11:52

V ljubljanski Drami gostovanje nagrajene predstave Barčica za punčke

Ljubljana, 17. decembra - V ljubljanski Drami bo ob 19.30 gostovalo Srbsko narodno gledališče iz Novega Sada (SNP) s predstavo Barčica za punčke Milene Marković v režiji Ane Tomović. Barčica za punčke v izvedbi SNP je bila leta 2009 najboljša predstava festivala Sterijino pozorje, prav tako kot leto kasneje izvedba SNG Drama Ljubljana v režiji Aleksandra Popovskega.

Markovićeva v dramskem delu Barčica za punčke iz leta 2005 raziskuje tako morebitni profil tipične "junakinje našega časa" kot tudi enega najbolj priljubljenih in za gledališko uprizarjanje najtežjih dramskih žanrov - žanr pravljice. Barčica za punčke je dramsko besedilo, v katerem se prepletajo tragičnost, farsičnost in grotesknost, hkrati je tudi izvirno "potovanje" od Sneguljčice in sedmih palčkov do Zlatolaske, Janka in Metke in drugih kultnih pravljic zahodnoevropske tradicije, je zapisal dramaturg Svetislav Jovanov.

Kot dramaturg je sodeloval še Vuk Ršumović, scenografinja je Ljerka Hribar, kostumografinja Momirka Bailović, koreograf pa Saša Krga. V predstavi igrajo Jasna Đuričić, Draginja Voganjac, Milica Grujičić, Radoje Čupić, Nenad Pećinar in Radovan Vujović, na odru pa se jim pridružijo glasbeniki Ksenija Bašić, Milan Nenin, Lazar Novakov, Lav Kovač in Siniša Mazalica.

Predstava je bila na 54. festivalu Sterijino pozorje v Novem Sadu nagrajena za najboljšo predstavo, Darko Rundek za izvirno odrsko glasbo, avtorica pa je prejela Sterijino nagrado za sodobni dramski tekst. Đuričićeva je prejela nagrado za igralsko stvaritev, Radovan Vujović je prejel nagrado Fundacije Dare Čalenić za najboljšega mladega igralca, predstava pa je prejela tudi nagrado kritikov okrogle mize za najboljšo predstavo.

Leto zatem je v Novem Sadu uspeh doživela tudi izvedba ljubljanske Drame. Barbara Cerar je prejela Sterijino nagrado za glavno vlogo, za izvirno odrsko glasbo je bila nagrajena makedonska glasbena skupina Foltin. Ljubljanski predstavi so na festivalu podelili še nagrado kritikov okrogle mize.

Milena Marković (1974) je scenaristka, dramatičarka in pesnica, ki se je v zadnjem desetletju uveljavila v Srbiji, pa tudi v širšem evropskem prostoru. Kot je zapisala o pričujoči predstavi, so pravljice zelo okrutne, ker pomenijo iniciacijo v svet odraslih. In še: "V pravljicah ni božanskega, samo čudežno. Včasih celo sploh ne zmagajo tisti, ki imajo na začetku dobro izhodišče, ampak tisti, ki posedujejo čudež. Zato v tej igri nastopa neka umetnica."