Svet 16.12.2011 12:12

Odstavili dva visoka predstavnika madžarskih javnih medijev

Budimpešta, 16. decembra - Na Madžarskem so zaradi spornega novinarskega prispevka, zaradi katerega je 10. decembra pet madžarskih novinarjev v Budimpešti začelo gladovno stavko, v četrtek odstavili dva visoka predstavnika javnih medijev, ki ju je imenovala vlada, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sklad za podporo medijem in upravljanje s premoženjem (MTVA), ki je bil ustanovljen z letos uveljavljenim spornim medijskim zakonom, je zaradi "resne profesionalne napake" s položaja odstavil odgovornega urednika Daniela Pappa, direktorja tiskovne agencije MTI Gaborja Elöja pa je odstavil s položaja in odpustil.

Po novem medijskem zakonu javne radiotelevizije lahko uporabljajo izključno novice tiskovne agencije MTI. MTI je tako za informativno oddajo javne televizije 3. decembra pripravila sporni prispevek, v katerem je bil obraz bivšega predsednika vrhovnega sodišča Zoltana Lomnicija, kritika vlade, brez pravega razloga zamegljen, s čemer so dali vtis, da gre za sumljivega človeka.

Omenjeni sklad MTVA, ki združuje javne radiotelevizije in tiskovno agencijo MTI, je še pojasnil, da je bil tudi Papp odstavljen s položaja zaradi hudih profesionalnih napak v omenjeni informativni oddaji.

Papp, ki je bil nekdaj tiskovni predstavnik skrajno desne stranke Jobbik, je bil odstavljen tudi zaradi "poneverb" v aprilskem intervjuju z evropskim poslancem Zelenih Danielom Cohn-Benditom, ostrim kritikom premiera Viktorja Orbana zaradi medijskega zakona, v katerem so ga prikazali kot pedofila.

Njuna odstavitev pomeni prvo zmago za pet madžarskih novinarjev, ki so se po omenjenem prispevku 3. decembra zaradi pritiskov vlade na medije 10. decembra odločili za gladovno stavko. Z njo bodo nadaljevali, dokler ne bodo odstavili še treh drugih visokih medijskih predstavnikov in odpustili Daniela Pappa, poroča AFP.

Balazs Nagy Navarro, predstavnik sindikata zaposlenih na televiziji, ki gladovno stavka pred sedežem sklada MTVA, je za AFP dejal, da bodo stavkali, dokler se ne bodo spremenile stvari in dokler svet ne bo spoznal, kaj vse se na Madžarskem dogaja "pod etiketo svobode medijev".

"Delavci so ustrahovani, oddaje pa manipulirane in ponarejene," je poudaril. Odgovornost za razmere pa je pripisal tistim, "ki imajo oči stalno na računalnikih novinarjev in jim narekujejo, kaj morajo napisati in kaj izpustiti".