EPK 2012 18.12.2011 9:00

V okviru EPK izdane tudi knjige za lahko branje odraslih z različnimi motnjami

Slovenj Gradec, 18. decembra - Medtem ko je ponekod v tujini področje izdajanja besedil, namenjenih lahkemu branju odraslih z različnimi motnjami, razmeroma dobro razvito, v Sloveniji ledino orje na Koroškem ustanovljen Zavod RISA. Septembra je začel izdajati mesečnik 20 minut, v okviru projekta EPK pa načrtuje izdajo dveh literarnih del, Romeo in Julija ter Visoška kronika.

Ljubljana. Knjige, knjigarna. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige, knjigarna.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Zavod Risa, ki deluje kot center za splošno, funkcionalno in kulturno opismenjevanje, sta ustanovili Tatjana Knapp in Saša Fužir. Obe sta zaposleni v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem, kjer delata z osebami, ki imajo motnje v duševnem razvoju.

Pri svojem delu sta ugotovili, da v slovenskem jeziku ni neke primerne literature ali vsebin, ki bi bile prilagojene odraslimi z različnimi motnjami, ki niso nujno motnje v duševnem razvoju. Medtem ko je v tujini, predvsem v skandinavskih državah, to področje dobro razvito, je za STA dejala Knappova.

Zavod Risa je septembra začel izdajati mesečnik, poimenovan 20 minut. V njem so vsebine prilagojene bralno omejenim osebam, ki v časopisu najdejo različne koristne informacije, napisane tako, da jih lahko razumejo.

Nabor ciljnih skupin je širok, pravi Knappova, ki si želi, da bi posluh za tovrstne projekte imela tudi država. Trenutno časopis, ki ga delijo brezplačno po domovih za ostarele, varstveno-delovnih centrih, različnih drugih ustanovah in knjižnicah, ustvarjajo prostovoljci, medtem ko tiskanje predstavlja strošek.

Nekaj sredstev za tisk prispeva Mestna občina Slovenj Gradec, sredstva pa je zavod nedavno zbral tudi z dražbo. Na spletni dražbi je ponujal 60 različnih predmetov in storitev, ki so jih prispevali prostovoljci, med drugim domačo čokolado, polet s padalom, med, beljenje prostorov, masažo in druge, in skupno nabral okoli 800 evrov.

Za prihodnje leto Zavod RISA načrtuje izdajo dveh literarnih del v obliki lahkega branja za odrasle. Projekt je uvrščen v nabor projektov, s katerimi pri Evropski prestolnici kulture sodeluje Slovenj Gradec. Gre za dramo Romeo in Julija Williama Shakespeara in zgodovinski roman Ivana Tavčarja Visoška kronika.

Za omenjeni deli so se v zavodu, katerega stalni strokovni sodelavec je profesor slovenskega jezika in pisatelj Andrej Makuc, odločili zaradi prepoznavnosti del in privlačnosti zgodb in tem.

Deli bosta izšli konec marca prihodnje leto, zavod vsebine že pripravlja, ilustracije pa bo prispeval Ciril Horjak. Kot je dejala Knappova, pri pripravi besedila sodelujejo s ciljno publiko, tako da je vsako končno besedilo preverjeno. Med drugim jih berejo tudi v bralnih skupinah, kakršne imajo v CUDV Črna na Koroškem.

Vsebina in slog v lahko berljivi literaturi sta prilagojena kognitivnim sposobnostim bralcev na način, ki odraslega človeka ne žali, je še pojasnila Knappova, ki se pri svojem delu zgleduje tudi po tuji praksi na tem področju.