Svet 17.12.2011 16:37

Umrla "bosonoga diva" Cesaria Evora

Praia, 17. decembra - V bolnišnici na rodnih Zelenortskih otokih je danes umrla pevka Cesaria Evora, v svetu znana tudi kot bosonoga diva, je sporočil tamkajšnji minister za kulturo. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je 70-letna pevka pred tremi meseci napovedala upokojitev zaradi slabega zdravja.

Ljubljana, Cankarjev dom. Koncert Cesarie Evore z Zelenortskih otokov. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Koncert Cesarie Evore z Zelenortskih otokov.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Pred tem je Evora prestala več operacij, med drugim na srcu. Že leta 2008 je med turnejo po Avstraliji doživela možgansko kap.

Mednarodno kariero je pevka, ki velja za kraljico nostalgične glasbe "morna", začela po dopolnjenem 50. letu starosti v začetku 90. let minulega stoletja z albumom Miss Perfumado. Pred tem je pela v barih Mindella, prestolnice zelenortskega otoka Sao Vicente.

Evora je večkrat nastopila tudi v Sloveniji, nazadnje leta 2006 v Cankarjevem domu. Slovensko občinstvo je prvič očarala leta 1997, nato je v letih 2000 in 2002 še dvakrat napolnila Križanke.

Pesmi Cesarie Evora, katere se je zaradi nastopanja brez obuval ter zavzemanja za brezdomce, revne ženske in otroke njene države kmalu oprijel naziv "bosonoga diva", so pogosto posvečene grenki zgodovini njene dežele, ki sta jo zaznamovala suženjstvo in emigracija.