Na hitro prelistano 24.12.2011 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 24. decembra - Pri založbi Totaliteta je izšla kuharska knjiga Luke Novaka in Valentine Smej Novak Preprosto slovensko. Založba Krtina je izdala teoretsko delo več avtorjev z naslovom O pogojih vzgoje, klinični psiholog Andrej Kožar je v samozaložbi izdal delo Pozabljene v krušni peči, Tehnična založba pa je bogatejša za Veliko knjigo o mitoloških bitjih.

Ljubljana Knjiga avtorja Andreja Kožarja z naslovom Pozabljene v krušni peči. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga avtorja Andreja Kožarja z naslovom Pozabljene v krušni peči.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga avtorjev Marie-Claude Blais, Marcela Gaucheta in Dominiqua Ottavija z naslovom O pogojih vzgoje. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga avtorjev Marie-Claude Blais, Marcela Gaucheta in Dominiqua Ottavija z naslovom O pogojih vzgoje.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga avtorjev Luke Novaka in Valentine Smej Novak z naslovom Preprosto slovensko. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga avtorjev Luke Novaka in Valentine Smej Novak z naslovom Preprosto slovensko.
Foto: STA

Ljubljana Velika knjiga o mitoloških bitjih. Foto: STA

Ljubljana
Velika knjiga o mitoloških bitjih.
Foto: STA

PREPROSTO SLOVENSKO - TRETJA KUHARICA V SERIJI LJUBEZEN SKOZI ŽELODEC

Nova kuharica zakoncev Novak, podnaslovljena Ljubezen skozi želodec 3, je sveža in drugačna knjiga, v kateri bosta bralec in bralka našla "vse tisto, kar sta morda pogrešala v prvih dveh: od ajdove juhe do žlikrofov", piše na zadnji strani kuharice. Delo z nazornimi napotki in fotografijami postopkov prinaša 175 svežih receptov. V delu so posodobljeni recepti za priljubljene klasike, kot so pehtranovka, bograč, ajdovi krapi in zlati frik, preproste jedi: koruzne zlejvanke, pečena kaša in zeljne krpice ter mednarodne klasike z domačimi sestavinami: piščanec s cvičkom, špageti z nanoškim sirom. Avtorja sta vključila tudi nekaj priljubljenih jedi svetovne kuhinje, denimo suši, musako, lorensko pito in pariške makarone. Luka Novak, komparativist in romanist, je založnik, publicist in prevajalec. Leta 2008 je izdal svoj prvi roman Zlati dež ali kaj hoče moški. Valentina Smej Novak je filozofinja. Je avtorica številnih kolumn, prevedla pa je tudi več kuharskih knjig. Z možem sta scenarista in voditelja TV kuharske oddaje Ljubezen skozi želodec.

O POGOJIH VZGOJE - TEORETSKO DELO O SODOBNI KRIZI ŠOLE IN VZGOJE

Delo O pogojih vzgoje je delo več avtorjev. Marie-Claude Blais je prispevala del o družini in dodatek o poučevanju znanosti, Marcel Gauchet prispevke o smislu znanja in o avtoriteti, Dominique Ottavi pa del o razmerju med vzgojo in družbo. Izhodišče Gauchetove analize problemov vzgoje je, da kriza prihaja iz družbe, iz prodiranja demokratizacije v vse pore družbe, kriv pa je tudi razvoj sodobnega individualizma. Kriza šole je tako povezana z evolucijo sodobnih družb, v katerih posameznik postane merilo vseh stvari. Šola je v sodobnih družbah ključna za formacijo posameznika, vendar za svoje delovanje potrebuje določene pogoje, ti pa v današnji družbi niso več izpolnjeni. Kriza šole je torej kriza pogojev, ki šolo omogočajo, zato ni nekaj, kar bi lahko z novimi pedagoškimi prijemi rešila šola sama. Delo je prevedel Miha Marek.

POZABLJENE V KRUŠNI PEČI - DELO KLINIČNEGA PSIHOLOGA O PROFILIH IN MOTIVIH SERIJSKIH MORILCEV TER NJIHOVIH ŽRTEV

Andrej Kožar se v delu Pozabljene v krušni peči naslanja na zgodbo Metoda Trobca, slovenskega serijskega morilca, ki so mu dokazali umore vsaj šestih žensk. Vse je pozneje razkosal, zažgal v krušni peči in ostanke zakopal na vrtu. Pričujoča knjiga razkriva vpogled v dušo človeka, ki je sposoben takšnih dejanj. Razkriva pa tudi osebnosti in življenjske okoliščine žensk, ki bi zaupale takšni osebi in se ji pustile zapeljati v pogubo. Kožar analizira morilčeva dejanja, njegovo osebnost, podrobno pa obravnava tudi njegove žrtve. Obenem podaja teorijo, "da bi lahko v primeru drugačne življenjske zgodbe morda vsak od nas postal serijski morilec in da lahko vsak postane njegova žrtev". Kožar je bil dolga leta zaposlen v centralnem slovenskem zaporu, kjer se je seznanil z mnogimi storilci najhujših zločinskih dejanj.

VELIKA KNJIGA O MITOLOŠKI BITJIH - KNJIGA Z NABOROM MITOLOŠKIH BITIJ IZ VSEGA SVETA

V Veliki knjigi o mitološki bitjih je britanski avtor John Malam v štirih poglavjih podrobno opisal zmaje, pošasti, velikane, gobline in druga čarobna bitja. Med čarobnimi bitji so poleg goblinov našteti še brovni, gnomi, palčki, elfi, hobglobini, piksiji in nimfe. K delu o mitoloških bitjih s vsega sveta je dodan tudi slovar in abecedno kazalo. Knjiga je bogato ilustrirana in namenjena tako mlajšim bralcem kot vsem, ki jih zanima skrivnostni svet mitologije. Za prevod dela je poskrbela Vida Frelih.