Slovenija 20.12.2011 10:31

Altistki Mirjam Kalin letošnja nagrada Sama Smerkolja

Ljubljana, 20. decembra - Operna pevka Mirjam Kalin, članica solističnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana, je letošnja dobitnica nagrade Sama Smerkolja. Za umetniške dosežke na področju operne umetnosti, še posebej komorne jo opernim pevcem podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče (SKGG). Podelitev bo v petek, 23. decembra, ob 19.30 v Cankarjevem domu.

Mirjam Kalin, rojena v Ljubljani, se je po končani pedagoški gimnaziji na pobudo glasbenih strokovnjakov, ki so opazili njeno glasovno in muzikalno bogastvo, posvetila študiju solopetja pri znani slovenski primadoni Zlati Ognjanović. Med študijem je redno sodelovala z različnimi zbori in dobila tudi prve solistične priložnosti.

Leta 1994 je po uspešno opravljeni avdiciji dobila svojo prvo vlogo v SNG Opera in balet Ljubljana - vlogo Guvernante v Pikovi dami P.I. Čajkovskega. Od leta 1996 je stalna članica solističnega ansambla Opere, kjer je do danes poustvarila okrog 35 različnih solističnih vlog. Ob tem je ostala zvesta tudi koncertnemu odru, kjer je odpela blizu 70 vokalno-instrumentalnih del z domačimi in tujimi orkestri.

Umetniška pot jo je kot solistko ponesla po vsej Evropi. Pela je s priznanimi tujimi in domačimi dirigenti, kot so Zubin Mehta, Fuat Mansurov, George Pahlivanian, Hartmut Haenchen, Jacek Kaspzyk, Janos Kovacs, Leopold Hager, Theodor Guschlbauer, Anton Nanut, Uroš Lajovic, Marko Letonja in Marko Munih. Njena velika ljubezen so tudi samospevi različnih domačih in tujih skladateljev.

Leta 2005 je prejela nagrado Prešernovega sklada za mojstrske poustvaritve skladb Kreka, Petriča, Srebotnjaka in Vremšaka ter za Mahlerjev večer na evroradijskih valovih 2002, piše v utemeljitvi.

Nagrajenka bo diplomo in skulpturo lire, ki je unikatno delo avtorja Tineta Šrota, prejela v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma ob predstavi dveh ameriških komornih oper Težave na Tahitiju in Telefon v režiji Yulie Roschine, ki je nastala v koprodukciji SKGG in Cankarjevega doma, so v imenu SKGG sporočili iz Cankarjevega doma.

Nagrado, poimenovano po nekdanjem solistu ljubljanske Opere Samu Smerkolju, SKGG podeljuje od leta 2008. Od takrat so jo dobili Andrej Debevec, Robert Vrčon in Rebeka Radovan. Letošnjo dobitnico je izbrala strokovna komisija, ki so jo sestavljali dirigenta Franc Rizmal in Simon Robinson ter pianistka Jelena Boljubaš.