Slovenija 1.1.2012 6:10

Cankarjev dom v novo leto z Rutterjevim Magnificatom

Ljubljana, 1. januarja - Orkester Slovenske filharmonije bo na tradicionalnem novoletnem koncertu v Cankarjevem domu skupaj s Slovenskim komornim zborom poustvaril Magnificat Johna Rutterja, ob tem pa še nekaj orkestrskih del različnih skladateljev. Solistka bo sopranistka Katja Konvalinka, dirigirala bo Martina Batič. Koncert bo ob 18. uri v Gallusovi dvorani.

Ljubljana. Orkester Slovenske filharmonije. Foto: Tamino Petelnišek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Orkester Slovenske filharmonije.
Foto: Tamino Petelnišek/STA
Arhiv STA

Magnificat, domnevno najzgodnejša Marijina hvalnica, je kot peti del krščanske liturgije pritegnil mnoge skladatelje k uglasbitvam. Besedilo iz evangelija po Luku, v katerem Marija slavi Boga ob spoznanju, da bo rodila Kristusa, je med drugim navdihnilo Claudia Monteverdija, Johanna Sebastiana Bacha in Antona Brucknerja.

John Rutter, eden najbolj prepoznavnih sodobnih angleških skladateljev, je odlomek, ki je del večernih molitev, t.i. večernic, uglasbil leta 1990 na povabilo ameriške družbe MidAmerica Productions, ki organizira velike vokalno-instrumentalne koncerte v Carnegie Hallu v New Yorku.

Hvalnico je razširil z drugimi molitvami in pesmimi, v iskanju glasbenega navdiha pa je izhajal iz praznovanj, ki jih v čast Devici Mariji pripravljajo v državah, kot sta Španija in Mehika, kjer jo slavijo s petjem, plesom in procesijami. V takšnem, svetlem in prazničnem duhu je nastala glasba za zbor, orkester in sopran, ki na več mestih ohranja gregorijanski napev.

V drugem delu koncerta bo mogoče slišati za orkester prirejeni deli Johanna Sebastiana Bacha Pasacaglia v c-molu in Arija iz Suite št. 3, Intermezzo iz opere Ksenija Viktorja Parme, Potrkan ples Emila Adamiča, Uverturo k operi Ruslan in Ljudmila Mikhaila Glinke, Jutro iz Suite Peer Gynt Edwarda Griega, Uverturo iz muzikala Zgodba z Zahodne strani Leonarda Bernsteina in Koračnico št. 1 v D-duru Edwarda Elgarja.

Tradicionalni novoletni koncert v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je koprodukcija osrednje slovenske kulturne hiše in Slovenske filharmonije.