Slovenija 21.12.2011 4:00

Društvo glasbenih ustvarjalcev bo podelilo Betettovo nagrado

Ljubljana, 21. decembra - Društvo glasbenih ustvarjalcev Slovenije (DGUS) bo danes podelilo letošnjo Betettovo nagrado za umetniške dosežke v glasbi. Prejela jo bo sopranistka Ondina Otta Klasinc. Betettovo listino za vsestranski doprinos k razvoju slovenske glasbene kulture pa bo dobil KUD Serafin. Podelitev bo ob 18. uri na Društvu slovenskih pisateljev.

Kot piše v utemeljitvi, je delovanje Klasinčeve za slovensko glasbeno življenje zelo pomembno, saj je v njem sodelovala od leta 1946 do leta 1972 kot pevka in prvakinja v obeh opernih hišah, nato pa še kot odlična pedagoginja na Akademiji za glasbo v Ljubljani in Pedagoški fakulteti v Mariboru.

Priznana sopranistka je v svoji karieri odpela 67 vlog v 60 operah in za svoje umetniško delo dobila številne nagrade, med njimi leta 1967 nagrado Prešernovega sklada.

Kulturno-umetniško društvo (KUD) Serafin je bilo ustanovljeno leta 1998 in od takrat redno prireja koncerte klasične glasbe v zgodovinsko obnovljeni Blagajevi graščini v Polhovem Gradcu. Doslej je na več kot 130 koncertih nastopilo veliko število izvajalcev: solistov, komornih skupin ter zborov.

O letošnjih dobitnikih Betettove nagrade in listine je odločal izvršni odbor DGUS na predlog strokovne komisije, ki so jo sestavljali Dušan Bavdek, Andrej Jarc in Klemen Ramovš.

Lani sta nagrado, poimenovano po pevcu Juliju Betettu (1885-1963), prejela pianist Andrej Jarc in basbaritonist Juan Vasle, listino pa Tomaž Buh in Klemen Ramovš.