Slovenija 22.12.2011 12:12

Štiri knjižne novosti škofije Novo mesto

Novo mesto, 22. decembra - Novomeška škofija je danes predstavila štiri nove knjige, in sicer Dolino škofov, Drinske mučenke, roman Slavke Butala Kljub vsemu in Letopis škofije. Omenjena dela so pomembna tako za Dolenjsko kot za škofijo, hkrati presegajo lokalni okvir in so zanimiva tudi za širšo slovensko javnost, so sporočili iz tiskovnega predstavništva novomeške škofije.

V knjigi Dolina škofov je predstavljenih devet škofov, ki so v zadnjih 150 letih izšli iz doline Krke. Njen avtor je Franc Cerar, izdali pa so jo v sozaložništvu z založbo Družina.

Knjigo Drinske mučenke so izdali ob septembrski razglasitvi slovenskih redovnic, sester Antonije Fabjan in Krizine Bojanc v Sarajevu za blaženi. Obe sta se rodili in odraščali na Dolenjskem, ob njunih življenjih pa so v slovenskem prevodu knjižice na kratko predstavljena še življenja drugih treh tako imenovanih drinskih mučenk.

Tretja knjižna novost je roman Kljub vsemu Slavke Butala. Avtorica ga je napisala po resničnih dogodkih, v njem pa opisuje življenje v Šmihelu pri Novem mestu in šolanje v samostanih šolskih sester v času druge svetovne vojne. Roman so izdali v sozaložništvu z založbo Družina.

Zadnja novomeška knjižna novost je Letopis škofije Novo mesto, ki ob peti obletnici novoustanovljene škofije našteva vse njene duhovnike, župnije in cerkve ter prinaša še druge podatke, povezane s cerkvenim delovanjem. Zbral in uredil jih je Franc Trunkelj, so še sporočili iz novomeške škofije.