Slovenija 24.12.2011 13:00

Gradnja Centra sodobnih umetnosti Rog naj bi se pričela v prihodnjem letu

pripravila Tatjana Zemljič

Ljubljana, 24. decembra - Na območju nekdanje tovarne Rog bo nastal Center sodobnih umetnosti. Z gradnjo naj bi, kot so za STA povedali na Mestni občini Ljubljana (MOL), pričeli v prihodnjem letu. Sicer pa se je MOL v želji po revitalizaciji območja nekdanje tovarne vključil v evropski projekt Druga priložnost (Second Chance).

Ljubljana. Razstava elaboratov javnega natečaja za ureditev območja tovarne Rog. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Razstava elaboratov javnega natečaja za ureditev območja tovarne Rog.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Cilj projekta, v katerem je MOL partner skupaj z Muzeji in galerijami mesta Ljubljane, je analizirati, preizkusiti in izpopolniti rešitve za urbano regeneracijo in spodbujanje razvoja degradiranih območij v petih evropskih mestih. Projekt, kot so pojasnili na MOL, vključuje številne analize in posvete, na podlagi katerih v Ljubljani izpopolnjujejo predvidene rešitve za projekt revitalizacije Roga.

Tako so v letošnjem letu izvedli analizo prednosti in slabosti, priložnosti in nevarnosti tega revitalizacijskega projekta. Februarja so jo predstavili na javni razpravi, ki je razgrnila različna pričakovanja zainteresirane javnosti v zvezi s to novo kulturno pridobitvijo, prinesla konstruktivne kritike in predloge glede načrtov za delovanje bodočega centra v Rogu ter opozorila na nekatere pomembne vidike, ki jih velja upoštevati pri umeščanju nove kulturne institucije v obstoječi kulturni prostor.

Poleg tega so v letošnjem letu že pridobili gradbeno dovoljenje za rušitev prizidkov in ekološko sanacijo, gradbeno dovoljenja za izgradnjo Centra Rog in garaž pa pričakujejo še do konca leta. Pripravili so tudi razpis za pridobitev zasebnega partnerja za izgradnjo celotne infrastrukture, ki bo predvidoma objavljen v začetku februarja prihodnje leto. Zato tudi pričakujejo, da se bo gradnja v prihodnjem letu začela. Sicer pa se bodo v letu 2012 posvetili predvsem izvedbi pilotnega projekta, o katerem pa bodo kaj več razkrili v začetku prihodnjega leta, so še povedali za STA.

Aprila letos so v sodelovanju z evropskim projektom Kreativna mesta (Creative Cities) izvedli tudi mednarodno konferenco Kreativna mesta: priložnosti, politike in prostori, ki je bila posvečena obravnavi koncepta kreativnega mesta ter vlogi kulturnih in kreativnih industrij v urbanem razvoju.

Prav tako aprila so končali mednarodno analizo o specifikah javno-zasebnega partnerstva v kulturnem sektorju, ki so jo predstavili tudi javnosti. Analiza je javno-zasebno partnerstvo razslojila na tri različne investicijske in upravljavske modele. Primeri sodelovanja so pokazali, da so možni partnerji v tovrstnih projektih lahko tako zasebni sektor kot civilna družba. S pomočjo šestih ciljnih skupin - začasnih uporabnikov, ustvarjalcev, kulturnih producentov, odločevalcev, gospodarstvenikov in mednarodnih strokovnjakov - so zbrali gradivo za osnutek zasnove uporabe bodočega centra v Rogu.

Nazadnje so septembra izvedli delavnico za okoliške prebivalce Roga, na kateri je beseda tekla o tem, kaj bodo z novim kulturnim centrom v Rogu pridobili sosedje ter kako z novimi kulturnimi vsebinami, javnimi površinami in komercialnimi storitvami popestriti ponudbo in izboljšati kakovost bivanja v njihovi četrti.

Mestna občina Ljubljana je objekte nekdanje tovarne Rog kupila leta 2002, intenzivneje se na oddelku za kulturo z njim ukvarjajo od leta 2007. Leta 2008 je bil izveden javni urbanistično arhitekturni natečaj za ureditev območja tovarne Rog, na katerem je zmagal arhitekturni biro mx_si.

Projekt prenove celotnega območja nekdanje tovarne Rog bo realiziran po modelu javno-zasebnega partnerstva, v katerem javni del obsega Center sodobnih umetnosti Rog ter pripadajoče podzemne garaže, zasebni del na natečaju izbranega načrta ureditve območja pa zajema stanovanjski, hotelski in poslovni del ter pripadajoče podzemne garaže, je mogoče izvedeti na spletni strani projekta.

V evropski projekt so sicer vključeni še nekdanja tovarna AEG v Nürnbergu, Halle 14 leipziške predilnice, Arsenale v Benetkah in depo tramvajev v Krakovu.