Slovenija 22.12.2011 13:29

Izšla knjiga s komentiranimi fotografijami Edija Šelhausa

Ljubljana, 22. decembra - V Muzeju novejše zgodovine Slovenije so predstavili knjigo Od mravljic do kameleona, ki jo krasijo komentirane fotografije živali avtorjev Edija Šelhausa in Vitke Kolar. Knjiga priča o Šelhausovi ljubezni do živali.

Ljubljana. Knjiga Od mravljic do kameleona, ki jo krasijo komentirane fotografije živali avtorjev Edija Šelhausa in Vitke Kolar. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Od mravljic do kameleona, ki jo krasijo komentirane fotografije živali avtorjev Edija Šelhausa in Vitke Kolar.
Foto: STA

Jožica Šparovec, skrbnica obsežnega fotografskega opusa, ki ga je Šelhaus zapustil Muzeju novejše zgodovine Slovenije, je povedala, da je to že deseta knjiga marca preminulega fotoreporterja. Nekatere fotografije so vzete iz Šelhausovih prejšnjih del, kot so Fotoreporter, Dobro jutro živali in Pusti me živeti, veliko pa je tudi še neobjavljenega gradiva.

Po besedah Kolarjeve Šelhaus že pred predstavitvijo Fotoreporterjevega obračuna ni bil v najboljšem zdravstvenem stanju, vendar je vztrajal, "saj je vedno mislil, da bo kaj zamudil, če ne bo zraven", je pojasnila. "Ko je na predstavitvi dejal, da bo izdal še knjigo o živalih, je bilo to, vključno zame, veliko presenečenje, saj sva to idejo vedno odlašala," je dodala.

Šelhaus je po besedah Kolarjeve imel nadvse rad živali, za svoje poslanstvo je imel, da jih je reševal. V knjigo je vključil tudi nekaj zgodb iz polpretekle zgodovine. Med drugim je opisal, kako je kot partizan stopil na mravljišče ter tako uničil dolgotrajno delo mravljic; opisal in fotografiral pa je tudi prenos soli s hrvaškega na osvobojeno ozemlje.

Na naslovnici knjige je portret Šelhausa pred plakatom z dvema tigroma, kar simbolizira njegovo ljubezen do živali in njegovo znamenje horoskopa - leva, zadnjo stran knjige pa krasi fotografija glicinije, ki predstavlja ljubezen do narave Kolarjeve.

Edi Šelhaus se je rodil leta 1919 v Podkraju nad Vipavo in prva leta preživel v Trstu. Bil je starosta slovenskega fotoreporterstva in eden najpomembnejših partizanskih in povojnih fotoreporterjev na Slovenskem. Njegovi posnetki so bili objavljeni v Slovenskem poročevalcu, Tovarišu in Delu, kjer je bil med letoma 1957 in 1973 tudi zaposlen, revijah, knjigah in drugih publikacijah v Sloveniji in v tujini.