Slovenija 22.12.2011 13:09

Pri Mladinski knjigi najnovejša romana Pikala in Lainščka

Ljubljana, 22. decembra - V zbirki Mladinske knjige Nova mladinska knjiga, ki letos obeležuje 40. let, sta izšla romana Dežela angelov Matjaža Pikala in Jadrnica Ferija Lainščka. Pikalo bo bralca svojega najnovejšega romana popeljal skozi slovensko družbeno-politično preteklost minulih desetletij, Lainšček pa je v svojem delu skušal premisliti čas, v katerem živimo.

Pikalo je roman Dežela angelov zasnoval na zgodovinskih dogodkih. Bralca popelje od 60. let minulega stoletja, v čas socializma in železne zavese, prvih hipijev in novih kultur, do časa, ko se je v Sloveniji o povojnih pobojih še šepetalo, ne pa govorilo na glas, je na današnji novinarski konferenci dejala urednica zbirke Nela Malečkar. Poleg zgodovinskih dejstev je Pikalo v svoj roman vgradil kar nekaj etnoloških elementov, ki se pojavljajo tudi v ostalih njegovih delih.

Roman je napisan v postmodernističnem slogu. Pikalo je tokrat izbral žanr poročila in pojasnil, da je po tej zvrsti posegel zato, da bi se zdelo, kot da je roman napisal nekdo drug in bi se tako zavaroval. Hkrati se je vrnil k prvoosebnemu pripovedovalcu, v katerega se najlažje vživi.

Srečno naključje je, da je roman izšel ravno v prednovoletnem času, saj je Pikalo dogajanje umestil ravno v to obdobje. Pikalo je pojasnil, da se roman začne, ko glavna junaka, profesor in njegov asistent, na god sv. Tomaža prispeta v Deželo angelov, in konča, ko jo zapustita na dan svetih treh kraljev. Roman Dežela angelov je že 20 Pikalovo delo.

Lainšček je ključ za svoj roman našel v glavni protagonistki Nani, deklici iz premožne družine, ki se po lastni izbiri znajde na robu družbe. Dejal je, da bi bila glavna junakinja, ki je stara 25 let, lahko ena od tistih, ki v tem trenutku po svetu protestirajo pred bankami. Vodi jo prepričanje, da je mogoče izstopiti iz normiranega sveta, se upreti kapitalu in se odpovedati materialnim dobrinam. Na ulici se sreča z Jadrnico, ki se ji predstavi kot brezdomec iz ideoloških razlogov, kar jo očara.

Mlada Nana in starejši Jadrnica se zaljubita, a brezdomec Nano kmalu izda ravno v zvezi z ideali, za katerimi naj bi oba stala. Dekle doživi veliko razočaranje. Kljub temu Lainšček meni, da je napisal roman s srečnim koncem, saj brezdomec deklici vendarle pokaže bolečo resnico, da je ljubezen lahko tudi prevara. Ko doživi to spoznanje, Nana dobi novo moč za boj s svetom na višjem nivoju, je dodal.

Literarna kritičarka Ignacija J. Fridl je med omenjenima romanoma našla veliko vzporednic, najbolj pa jo je presenetila njuna topografska in časovna bližina. "Vesela sem, da se slovenska književnost vrača v slovenski prostor in nam na tak način sporoča, da se v slovenskem prostoru pojavljajo vprašanja ter neraziskane laži in neizrečene resnice, o katerih moramo govoriti," je povedala.

Zbirka Nova mladinska knjiga pri Mladinski knjigi izhaja od leta 1971. Zasnoval jo je nedavno preminuli urednik Janez Mušič. V zbirki, ki prinaša izvirna slovenska dela, zadnja leta izide osem naslovov letno.