Svet 25.12.2011 5:00

Tizianova slika Diana in Akteon na turnejo po Veliki Britaniji

Liverpool, 25. decembra - Londonska Nacionalna galerija nadaljuje s projektom podpore regionalnim galerijam. Tokrat na turnejo po Veliki Britaniji pošilja Tizianovo mojstrovino Diana in Akteon, ki bo v izbranih galerijah na ogled prvič.

Ljubljana. Razstava slik. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Razstava slik.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Slika bo med 13. januarjem in 15. aprilom na ogled v Umetnostni galeriji Walker v Liverpoolu, med 3. marcem in 15. aprilom bo gostovala v Grajskem muzeju in umetnostni galeriji v Norwichu ter med 19. aprilom in 17. junijem v Nacionalnem muzeju v Cardiffu, je mogoče izvedeti na spletni strani londonske galerije. V matično galerijo se bo slika vrnila za razstavo Metamorfoze: Tizian 2012.

Tizianova Diana in Akteon je ena od šestih kompozicij velikega formata, ki jih je navdihnil rimski pesnik Ovid in ki jih je umetnik naslikal za španskega kralja Filipa II.. Tizian je svoje lirične kompozicije sam imenoval "poesie", saj jih je razumel kot vizualni ekvivalent poeziji.

Tizian (1488 ali 1490-1576) je od mladih let živel v Benetkah. Bil je učenec Giovannija Bellinija, nanj je v prvem obdobju močno vplival tudi Giorgione. Bil je najpomembnejši predstavnik visokorenesančnega beneškega slikarstva in eden najboljših koloristov v evropskem slikarstvu. Izvrševal je naročila mnogih evropskih vladarjev in mogočnikov. Z dramatiko in razkošnimi barvami je napovedal barok. Bil je tudi psihološko poglobljen realistični portretist. V zadnjem obdobju je razvil impresionistično tehniko slikanja z barvnimi lisami.