Slovenija 23.12.2011 12:34

Komorni zbor Ave z novo zborovodkinjo na božično turnejo

Ljubljana, 23. decembra - Komorni zbor Ave se z novo zborovodkinjo Jerico Gregorc Bukovec odpravlja na božično turnejo po Sloveniji. Izdali so tudi zgoščenki starih koncertnih posnetkov in ponatis zgoščenke božičnih pesmi. Kot je povedala Gregorc Bukovčeva, je Ave edini zbor, ki jo je lahko privabil s Švedske, kjer je zadnja leta študirala in dirigirala trem zborom.

Gregorc Bukovčeva je po končani Akademiji za glasbo v Ljubljani študirala zborovsko dirigiranje na Kraljevi akademiji za glasbo v Stockholmu v mojstrskem razredu Andersa Ebyja. Koncertirala je z Berlinskim in Švedskim radijskim zborom in sodelovala na številnih mojstrskih tečajih po svetu. V Stockholmu je dirigirala komornemu zboru KFUM, Stockholmskemu študentskemu in komornemu zboru.

S Komornim zborom Ave je že sodelovala leta 2007 na 5. mednarodnem tekmovanju za mlade zborovske dirigente, na katerem je dosegla tretje mesto. Kot je dejala za STA, je komorni zbor Ave že od nekdaj profesionalno opravljal svoje delo, kljub temu, da je amaterski zbor. Ima zelo dobre in ambiciozne pevce, tudi odbor je dobro organiziran. Kot je še dejala, načrtuje veliko zanimivih projektov tako za zbor kot za občinstvo ter programsko odprtost za različne glasbene stile.

Vokalna skupina Ave je bila ustanovljena leta 1984 v župniji Ljubljana - Vič. Pod umetniškim vodstvom Andraža Hauptmana se je prebila v vrh slovenske in evropske vokalne glasbe. Zbor sodeluje tako na številnih državnih kot tudi mednarodnih tekmovanjih in festivalih. Med drugim je leta 1994 prejel nagrado Prešernovega sklada. Zadnji uspehi segajo v leto 2007, ko je zbor zmagal na reviji Naša pesem v Mariboru, na enem večjih tekmovanj v španski Tolosi pa je kot prvi slovenski zbor odnesel prvo mesto v kategoriji vokalnih skupin.

Zbor se odpravlja na božično turnejo, ki se bo začela 26. decembra v baziliki Marije Pomagaj v Brezjah in v cerkvi svetega Kancijana v Kranju, ko se bo zboru pridružil Kranjski oktet in Tone Potočnik na orglah. Naslednji koncerti bodo 28. decembra v cerkvi svetega Jakoba v Ljubljani, potem še 30. decembra v Murski Soboti, 6. januarja v Lučah in 8. januarja na Sveti gori nad Novo Gorico, ko se bo zboru namesto Kranjskega okteta poleg Potočnika pridružila Jerneja Srebrnjak na violini. Na programu bodo med drugim pesmi Sveta noč, Otrok v božični noči, Poslušajte, vsi ljudje, Božična noč in Angelci pojejo.