EPK 2012 23.12.2011 14:28

Luthar odstopil z mesta predsednika sveta Zavoda Maribor 2012

Maribor, 23. decembra - Oto Luthar je na generalno sekretarko vlade Heleno Kamnar danes naslovil odstopno izjavo z mesta predsednika sveta Zavoda Maribor 2012. Med razlogi za odstop je izpostavil neizpolnjevanje obveznosti do javnega zavoda Maribor 2012 s strani Mestne občine Maribor ter nepripravljenost premiera Boruta Pahorja za sprotno reševanje zapletov.

Ljubljana. Direktor ZRC SAZU Oto Luthar. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Direktor ZRC SAZU Oto Luthar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Luthar je v svoji izjavi med razlogi za odstop omenil tudi spoznanje, da se vodstvo mariborske občine, pri čemer je imel v mislih posebej podžupana Janez Ujčiča in župana Franca Kanglerja, že nekaj časa ne identificira s projektom.

"Glede na to, da sta kot predstavnika prijaviteljice projekta prav župan in podžupan odgovorna za njegovo korektno izvedbo in bi prav onadva morala morebitne zaplete reševati sproti, njunega ravnanja v zadnjih mesecih ne morem razumeti. Če bo moj odstop katerega od njiju spomnil, da sta pred dvema letoma s tem projektom napovedovala revitalizacijo mesta, potem bom dosegel enega od obeh namenov," je zapisal Luthar.

Prav tako pa želi z odstopom opozoriti na to, da sprejeti program prireditev v sklopu EPK 2012 ob minimalnih sredstvih potrebuje tudi logistično podporo, njegovi izvajalke in izvajalci pa vsakodnevno spodbudo. "Skrajni čas je, da občinska vodstva vseh sodelujočih mest posvojijo ta projekt. Program si to vsekakor zasluži. Ne gre samo za korektno, temveč tudi za izvirno ponudbo dogodkov," je opozoril.

Dodatno nezadovoljstvo je izrazil nad neodgovornim odnosom do izjemnih umetnic in umetnikov ter nekaterih znanstvenikov, ki bodo v prihodnjem letu krojili program EPK. "Pred njimi, kakor tudi pred zaposlenimi na Zavodu Maribor 2012 mi je najbolj nerodno, da skupaj z ostalimi članicami in člani sveta nisem uspel najti boljše rešitve," je še zapisal v izstopni izjavi.

Na njegovo potezo so se že odzvali na Mestni občini Maribor (MOM), kjer po besedah podžupana Janeza Ujčiča obžalujejo Lutharjevo potezo, saj ga zelo cenijo. Ob tem je Ujčič izrazil prepričanje, da bodo finančne obveznosti MOM do zavoda Maribor 2012 v skladu z zagotovili župana poravnane do konca leta.

"V preteklem tednu smo poravnali okoli 218.000, dolgujemo pa še okoli milijon in pol evrov. Prepričan sem, da je program dobro pripravljen in tudi po zagotovilih vodstva zavoda je vse pripravljeno tako, da bo program v prvem četrtletju leta 2012 uspešen in bo odmeval ne le po Sloveniji, ampak tudi širše," je dejal Ujčič.

Programski direktor zavoda Mitja Čander je prav tako obžaloval odstop Lutharja, saj je po njegovem prepričanju bilo v reševanje različnih problematik glede EPK vložene že veliko energije. Osebno si lahko želi le, da bi MOM v naslednjem tednu res poravnala svoje letošnje obveznosti ter da bi država v sodelovanju z občino našla način, s katerim jim bo v prvih mesecih prihodnjega leta omogočila normalno likvidnostno stanje in s tem kakovostno izvedbo projekta.

O tem, kdo bo nadomestil Lutharja na mestu predsednika sveta zavoda, Čander za zdaj ne ve veliko, do imenovanja novega predsednika pa bo organ verjetno vodil dosedanji Lutharjev namestnik Franci Pivec. "Je pa to opozorilo vsem, da se stvari začenjajo odvijati v smer, v katero si ne želimo, da se odvijajo. Upam, da bomo v naslednjih dneh vendarle doživeli vse tisto, kar nam zadnje dni pristojni izrazito obljubljajo," je dejal Čander.

Z njim se strinja tudi generalna direktorica zavoda Suzana Žilič Fišer, ki je Lutharjevo dosedanje delovanje označila kot zelo pomembno. Po drugi strani pa razume, da potrpljenje na določeni točki skopni in da ga je do te drastične poteze pripeljala predvsem neodzivnost odgovornih. Žilič Fišerjeva zdaj pričakuje izpolnitev obveznosti s strani MOM, pa tudi trud države, da zagotovi financiranje zavoda v začetku naslednjega leta.

"Vsi se borimo do zadnjih atomov. Že pred časom sem povedala, da sama ne bom grozila z odstopom, vendar v določeni točki, če bom videla, da kljub temu, da sem storila vse, kar sem lahko, da rešim projekt, ne bo šlo več naprej, bom tudi sama razmišljala v tem smislu. Danes še verjamem in upam, da lahko razmere rešimo," je dejala Žilič Fišerjeva.

Luthar je 4. marca letos na mestu predsednika sveta Zavoda Maribor 2012 nasledil Jožefa Školča, ki je s tega mesta prav tako odstopil.