Svet 26.12.2011 5:00

Muzej Richarda Wagnerja v Bayreuthu bodo ponovno odprli šele leta 2014

Bayreuth, 26. decembra - Leta 2013, ko bodo v Bayreuthu obeležili 200-letnico rojstva nemškega skladatelja Richarda Wagnerja, bodo vrata Wagnerjevega muzeja ostala zaprta. Prenova muzeja, ki naj bi bila končana prihodnje leto, se je namreč zavlekla. Muzej bo zato po besedah predstavnika za stike z javnostmi mesta Bayreuth odprt šele junija 2014.

Nemčija, Bayreuth. Hiša Wahnfried - muzej Richarda Wagnerja. Foto: Ksenija Brišar/STA Arhiv STA

Nemčija, Bayreuth.
Hiša Wahnfried - muzej Richarda Wagnerja.
Foto: Ksenija Brišar/STA
Arhiv STA

"Tudi mesto Bayreuth obžaluje te okoliščine, ki se jim navsezadnje ni moglo izogniti," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v četrtek dejal predstavnik za stike z javnostmi mesta Bayreuth.

Hiša Wahnfried, v kateri je nekdaj živela Wagnerjeva družina in v kateri so muzej odprli leta 1976, je sicer vrata zaradi prenove zaprla že leta 2010. Prenovitvena dela in povečanje muzeja bo stalo okrog 15 milijonov evrov, sredstva pa po zagotovilih mesta prispevata tudi država in dežela Bavarska.

V mestu načrtujejo, da bi v času festivala prihodnje leto prenovitvena dela začasno zaustavili. "Prenova hiše Wahnfried bi morala biti tedaj izvedena do te mere, da bi obiskovalcem že lahko posredovali prve vtise in rezultate le-te," so sporočili iz mesta.

Sicer pa v mestu Richarda Wagnerja (1813-1883) v jubilejnem letu načrtujejo vrsto prireditev. Jubilej bo v mesto pripeljal številne svetovne orkestre, denimo bamberške simfonike pod vodstvom Jonathana Notta ali dresdensko državno kapelo, ki bo nastopila pod taktirko dirigenta Christiana Thielemanna. Mladim bo namenjen projekt "Wagner meets Rock und Pop", poleg tega se bodo v mestu zvrstili kongresi, predstavitve knjig in branja.

V sodelovanju z mestom Leipzig bodo v Bayreuthu izvedli tudi Wagnerjeva zgodnja dela, ki jih sicer na umeščajo na vsakoletne festivale. Načrtujejo pa tudi izdajo spominske znamke in novca.