Slovenija 27.12.2011 8:00

Pri Sanjah ob 180. obletnici drugega izplutja ladje Beagle roman o Darwinu in FritzRoyju

Ljubljana, 27. decembra - Pri Založbi Sanje so ob 180-letnici izplutja geodetske ladje Beagle izdali zgodovinski roman Ta stvor teme, prvenec televizijskega producenta in publicista Harryja Thompsona. Roman predstavlja raziskovalne pustolovščine kapitana Roberta FritzRoyja in gospodiča pred nastopom duhovniškega poklica in navdušenca nad naravoslovjem, Charlesa Darwina.

Ljubljana. Zgodovinski roman Ta stvor teme, prvenec televizijskega producenta in publicista Harryja Thompsona. Foto: STA

Ljubljana.
Zgodovinski roman Ta stvor teme, prvenec televizijskega producenta in publicista Harryja Thompsona.
Foto: STA

Harry Thompson (1960-2005) se je sprva utrdil kot televizijski producent in se pozneje podpisal pod vrsto izjemnih nebeletrističnih izdelkov. Ta stvor teme je njegov romaneskni prvenec, nominiran za Bookerjevo nagrado. Delo z jasnimi in pretresljivimi prikazi bralca prestavi na krov, kjer se je spletlo globoko prijateljstvo med Darwinom in FitzRoyjem, kapitanom najučinkovitejše geodetske ladje, kar jih je kdaj odposlala Kraljeva mornarica. Po besedah avtorja roman v veliki meri temelji na resničnih dogodkih med letoma 1828 in 1865.

Meteorolog Robert FritzRoy (1805-1865) je bil izumitelj vremenske napovedi. Kot piše Thompson v pripisu h knjigi, je njegovo povezovanje sončnih peg z vremenskimi vzorci še danes deležno zasmehovanja Britanskega meteorološkega urada, čeprav zasebno podjetje Weather Action na podlagi dejavnosti sončnih peg dosega daljnosežno 85-odsotno natančnost, medtem ko so uradni napovedovalci vremena dosegli približno 71-odstotno oceno za 24-urno napoved dežja.

Poleg tega je FritzRoy znatno prispeval k navtični zgodovini. Njegove navtične karte Patagonije, Čila, Falklandskih otokov in Ognjene zemlje so bile tako natančne, da so jih uporabljali še do nedavnega. Kot dodaja Thompson, pa se nemara njegov največji dosežek razkriva prek dosežkov tistih, ki so bili del njegove posadke na ladji Beagle.

Najpomembnejši ladijski potnik na drugem potovanju je bil Charles Darwin (1809-1882). Na današnji dan pred 180 leti je dvojambornica Beagle odplula iz Devonporta v Veliki Britaniji. Med plovbo je Darwin zbiral gradivo in izdelal evolucijsko teorijo na podlagi naravnega izbora, ki predstavlja enega izmed temeljev sodobne biologije. Po knjigi O nastanku vrst (1859) je zaključil še pisanje osmih velikih del, vključno z Izvorom človeka (1871).