Intervju 4.1.2012 9:00

Vodja programa EPK v Guimaraesu Carlos Martins za STA: Uspešna EPK je tista, ki osupne

pogovarjala se Andreja Seršen Dobaj

Guimaraes, 4. januarja - Izvršni direktor Carlos Martins, ki je pristojen za vsebino programa Evropske prestolnice kulture (EPK) 2012 v portugalskem Guimaraesu, je končno različico programa dogodkov za leto 2012 predstavil 14. decembra. Kot je dejal za STA, je uspešna EPK tista, ki spodbudi k razmišljanju, da provocira, šokira ali celo osupne tako javnost kot umetnike.

Maribor, Vetrinjski dvorec. Umetniški vodja EPK 2012 v portugalskem Guimaraesu Carlos Martins. Foto: Gregor Mlakar/STA. Arhiv: STA

Maribor, Vetrinjski dvorec.
Umetniški vodja EPK 2012 v portugalskem Guimaraesu Carlos Martins.
Foto: Gregor Mlakar/STA.
Arhiv: STA

Maribor, Vetrinjski dvorec. Umetniški vodja EPK 2012 v portugalskem Guimaraesu Carlos Martins. Foto: Gregor Mlakar/STA. Arhiv: STA

Maribor, Vetrinjski dvorec.
Umetniški vodja EPK 2012 v portugalskem Guimaraesu Carlos Martins.
Foto: Gregor Mlakar/STA.
Arhiv: STA

Kakšen program ste pripravili za leto 2012?

V letu 2011 smo bili v obdobju ogrevanja, ki je bilo namenjeno pripravam in prvim obiskom ustvarjalcev, ki se bodo leta 2012 vrnili in ustvarjali v Guimaraesu. Oblikovali smo torej osnovne umetniške strukture po posameznih programskih področjih, ko so na primer orkester Fundacao Orquestra Estudio, gledališka skupina Teatro Estudio in zbor Outra Voz. Program za prihodnje leto je razdeljen v štiri večje sklope. Prvi, imenovan Čas za zbiranje, se bo odvil med januarjem in marcem, Čas za ustvarjanje bo od marca do junija, Čas za občutenje bo od junija do septembra in Čas za ponovno rojstvo bo od septembra do decembra.

Kakšen spektakel načrtujete za odprtje EPK?

Uradna slovesnost ob odprtju bo 21. januarja, na njej pa med drugim pričakujemo predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa in evropsko komisarko za kulturo Androullo Vassiliou. Za ta dan načrtujemo slovesnost pod streho za 4000 ljudi, ki ji bodo sledili šov na prostem s katalonsko gledališko skupino Fura Dels Baus in zabave v barih in lokalih po vsem mestu. Otvoritveni teden bo trajal vse do 28. januarja, ko bomo z različnimi prireditvami odpirali posamezna programska področja. Med drugim bomo z dogodkom Moja hiša je tvoja hiša pripeljali glasbo v domove ljudi, vsega pa zaenkrat še ne smemo razkriti.

Katerim osnovnim načelom ste sledili pri pripravi programa?

V program smo vključili največje možno število premiernih uprizoritev tako domačih kot tujih avtorjev, ki ustvarjajo v Guimaraesu in koristijo posebej za to priložnost vzpostavljeno mrežo prostorov ustvarjalnosti znotraj mesta. Veliko energije smo vložili tudi v dogodke na javnih mestih, kar nam omogoča naše milo podnebje. Prebivalci Guimaraesa tako ne bodo le gledalci, ampak bodo pri dogodkih tudi soudeleženi. Pomembno vlogo v programu igra izobraževanje, saj spodbujamo razvoj novih znanj na področju uporabe novih tehnologij v umetnosti. V letu 2012 načrtujemo skupno 600 kulturnih dogodkov in 200 delavnic, razvrščenih v sklope Mesto, Državljanstvo in udeležba ter Evropska razsežnost.

Do kakšne mere ste vključili lokalne umetnike, producente in institucije? Kako široko ste pustili odprta vrata tujim imenom?

Imamo dobro ravnotežje med domačimi in tujimi ustvarjalci, nekako v razmerju ena proti ena. Poleg tega, profesionalnega dela imamo tudi amaterski program s proračunom v višini milijon evrov, ki zajema različne projekte.

V kolikšni meri ste si prizadevali za promocijo mesta, države in domačih umetnikov?

S promoviranjem mesta kot izbranega prizorišča EPK promoviramo Portugalsko kot državo, ki ima mesto z vsem, kar je potrebno za EPK. Obenem promoviramo portugalske umetnike, s tem ko jih postavljamo ob bok tujim, ter omogočamo, da skupaj razpravljajo o vprašanjih, kot so, kaj smo, kaj nas povezuje znotraj vse te evropske raznolikosti. Guimaraes bi rad vodil razpravo o vlogi majhnih mest v evropskih politikah in evropskih načrtih ter pri določanju razvojnih modelov v postindustrijskem gospodarstvu.

Koliko projektov je zastavljenih dolgoročno, z nadaljevanjem po letu 2012?

Večina jih je pripravljenih tako, da se lahko nadaljujejo tudi v prihodnosti. Takšna so na primer filmska tekmovanja, ki omogočajo mladim režiserjem profesionalno uresničitev svojih idej, ali pobude lokalnih združenj, kot je gibanje Guimaraes Noc Noc, kjer gre za obsežno razstavo del mladih umetnikov v zasebnih hišah in kavarnah. Prav tako so v nastajanju štiri stalne produkcijske mreže (Platforma za umetnost in kreativnost, Platforma za medijsko in kinematografsko produkcijo, Kuratorski laboratorij, Orkester mladih glasbenikov) ter profesionalno gledališče. Na teh stoji polovica vsega programa.

Do kakšne mere vam je uspelo oživeti mesto in njegove industrijske predele?

To bo mogoče reči šele po letu 2012. Zaenkrat lahko napovemo le, da bo vsa nova infrastruktura še naprej služila umetnikom, šolam in kreativnim industrijam. To bo omogočilo umetnikom z vsega sveta, da pridejo v Guimaraes in tukaj ustvarjajo in delajo. V pripravljalnem obdobju je oživelo že kar nekaj industrijskih predelov, tudi nekaj v zasebni lasti (Center umetnosti in arhitekture, namenjen mladim ustvarjalcem, in ASA za večje mednarodne razstave). Prav tako so izvedene tri intervencije v javni prostor (Hiša spomina, Univerza brez zidov ter Laboratorij za urbanizem), obnavlja se javne površine, kot so trg Toural, bulvar Sao Damaso in vzpetina Latito.

Kakšne sledi bi radi zapustili na Guimaraesu, Portugalski, Evropi?

EPK Guimaraes 2012 bo omogočil vpetost skupnosti v proizvajanje živahne ustvarjalne energije, kar bo posledično prispevalo k urbani, socialni in gospodarski obnovi mesta ter obogatitvi njegove kulturne ponudbe in virov. S tem se bo ustvarila nova dinamična in širša kulturna krajina v ljudskem spominu in željah ter posledično spremenil njihov pogled na svet.

Kaj je po vašem mnenju uspešna EPK?

Popolna EPK je tista, ki ljudi spodbudi k razmišljanju, s tem da provocira, šokira ali celo osupne tako javnost kot umetnike. Popolna EPK je tista, ki uspe doseči cilj razvoja človeškega kapitala - z bogatenjem lokalne skupnosti z novimi človeškimi viri in strokovnim znanjem, s spodbujanjem njihovega proaktivnega vključevanja v projekt -, in tista, ki spodbudi razvoj kreativnega in mednarodno konkurenčnega gospodarstva. Popolna EPK bo tista, ki bo razvila novo urbano krajino - to pomeni, da je sposobna preoblikovati prostor, ki pasivno ohranja spomin, v prostor, ki nenehno ponuja nova in presenetljiva kulturna in kreativna doživetja.

Kako je na vaše delo vplivala trenutna gospodarska kriza, s katero se sooča vaša država? Je prišlo do vmešavanja politike?

Vplivala je tako, da moramo zdaj vsi postopati izredno gospodarno, da izvlečemo največji možni izkoristek vseh projektov in ne zapravimo niti centa. Kar zadeva politične vplive, pa je tako, da nam je politična stabilnost na Portugalskem, z izjemo volitev, omogočila avtonomijo upravljanja in s tem razvijanja programa.

Zakaj ste se za kratek čas umaknili s položaja? Ste naleteli na kakšne ovire? So te zdaj odpravljene?

Položaj izvršnega direktorja sem zapustil marca, a sem ves čas ostal povezan s projektom. Glavna razlika zdaj je, da smo ekipe drugače razporedili, kar se je izkazalo za dosti bolj učinkovito.

Kakšno je javno mnenje glede EPK na Portugalskem?

Splošno javno mnenje je pozitivno. Portugalci so ponosni, da gostijo EPK. Vedno se sicer pojavijo kritični toni, a so v manjšini. Kljub temu jih poslušamo, ko ocenimo, da so iskreni, in poskušamo ugotoviti, kako nam lahko pomagajo izboljšati naše delo.

Kakšna je vloga medijev pri vašem projektu?

Vloga medijev pri ustvarjanju podobe EPK v javnosti je izredno pomembna. Ljudje skozi medije spoznajo umetnike in dogodke. Bolj kot vse reklamne kampanje je za dogodke, kot je EPK, pomembno ustno izročilo, ki pa ga večinoma krojijo mediji. Veliko pomena dajemo tudi socialnim omrežjem, saj nam omogočajo, da hkrati dosežemo različne družbene skupine.

Ali načrtujete kakšne skupne projekte z EPK v Mariboru

Seveda. Poseben sklop zajema različne projekte, ki sta jih skupaj ustvarila Maribor in Guimaraes. Projekt Pisma sveta bo spodbujal razmišljanje mladih iz obeh držav na temo migracij, prav tako načrtujemo več izmenjav umetnikov. Novembra 2012 bomo imeli kulturno ambasado v Mariboru, z namenom krepitve stikov med državama pa se bosta Maribor in Guimaraes pomerila tudi v nogometu.