Svet 27.12.2011 18:36

Na Madžarskem odpustili novinarja, ki sta gladovno stavkala

Budimpešta, 27. decembra - Madžarski Sklad za podporo medijem in upravljanje s premoženjem (MTVA), ki je bil ustanovljen s spornim medijskim zakonom ter združuje javne radiotelevizije in tiskovno agencijo MTI, je odpustil dva novinarja, ki sta se iz protesta zaradi vse večjega vmešavanja vlade v delo medijev na Madžarskem odločila za gladovno stavko.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz MTVA, so z današnjim dnem prekinili delovno razmerje novinarjema Balazsu Nagyju Navarri in Aranku Szavulyju. Kot razlog so navedli, da sta novinarja "kršila medijski zakon" in določbe kodeksa za javne medije, ki novinarjem teh medijev prepovedujejo izražanje političnih stališč.

Tako Nagy Navarro kot Szavuly sta dejavna sindikalista in sta 12. decembra skupaj s še nekaj novinarji začela gladovno stavko pred poslopjem madžarske javne televizije. Na ta način so nasprotovali vse hujšemu vpletanju vlade v informativni program.

Protestno akcijo so skušali nadrejeni med drugim prekiniti tako, da so v stavkajoče naperili močne reflektorje, pritrjene na poslopje televizije, in jim po zvočnikih spuščali visokofrekvenčne zvoke. Sedaj so dva od njiju očitno odpustili, a kot je za AFP zatrdil Szavuly, bodo s stavko "kljub gestapovskim metodam" nadrejenih nadaljevali.

Nagy Navarro pa je povedal, da je skušala televizija že pred nekaj tedni odpustiti dva novinarja, a ji zaradi nasprotovanja sindikata to ni uspelo.

Novinarji, ki so se po objavi več spornih prispevkov odločili za gladovno stavko, so sicer pred tednom in pol dosegli manjšo zmago, ko je MTVA s položaja odstavil dva visoka predstavnika javnih medijev, ki ju je imenovala vlada - odgovornega urednika Daniela Pappa in direktorja tiskovne agencije MTI Gaborja Elöja. Slednji je bil tudi odpuščen.

A stavkajoči so takrat sporočili, da bodo vztrajali naprej, dokler MTVA ne odstavi še treh visokih medijskih predstavnikov in odpusti Pappa.