Svet 29.12.2011 5:30

Nova direktorja v Benetkah: Alberto Barbera za film, David Chipperfield za arhitekturo

Benetke, 29. decembra - Mednarodni filmski festival v Benetkah je dobil novega umetniškega direktorja. Marca Müllerja je nasledil Alberto Barbera. Do zamenjave je prišlo tudi pri beneškem arhitekturnem bienalu; na čelo je prišel britanski arhitekt David Chipperfield, je sporočil organizacijski odbor beneških festivalov, ki mu predseduje Paolo Baratta.

Italija, Benetke. Benetke, gondole, Veliki kanal (Canal Grande). Foto: Daniel Novakovič/STA

Italija, Benetke.
Benetke, gondole, Veliki kanal (Canal Grande).
Foto: Daniel Novakovič/STA

Alberto Barbera, direktor Nacionalnega filmskega muzeja v italijanskem Torinu, je Marca Müllerja zamenjal po osmih letih vodenja beneške Mostre. S tem se je vrnil na čelo najstarejšega filmskega festivala na svetu; vodil ga je namreč že od leta 1998 do leta 2002. Nova pogodba mu velja štiri leta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Arhitekt David Chipperfield, ki je letos prejel nemško arhitekturno nagrado za obnovo Novega muzeja v Berlinu, pa je nasledil japonsko arhitektko Kazujo Sejimo kot kurator 13. mednarodne arhitekturne razstave.

Beneški filmski festival bo prihodnje leto potekal od 29. avgusta do 8. septembra. Tudi arhitekturni bienale se bo začel 29. avgusta in bo trajal do 25. novembra.