Svet 2.1.2012 6:00

Arhiv Woodyja Guthrieja bo shranjen v njegovi rojstni Oklahomi

Oklahoma City, 2. januarja - Rokopisi, posnetki in druga umetniška dela ameriškega folk glasbenika Woodyja Guthrieja bodo našla svoj dom v njegovi rojstni Oklahomi. Zbirko je kupila dobrodelna organizacija v tej zvezni državi, kjer jo namerava še letos razstaviti, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Woody Guthrie (1912-1967), znan po skladbi "This Land Is Your Land" ter pesmih o ubogih in zatiranih, je ostal v spominu predvsem kot glasbenik, skladatelj in pevec, bil pa je tudi literat in umetnik, je dejal direktor Zgodovinskega društva v Oklahomi Bob Blackburn. "Bil je stičišče kreativnosti," je še dejal in dodal: "Woody Guthrie razkriva veliko o naši zgodovini."

Arhiv je kupila fundacija družine Georgea Kaiserja, dobrodelna organizacija v Tulsi, ki namerava v tem drugem največjem mestu v Oklahomi do konca leta 2012 vzpostaviti po njem poimenovani center in tako obeležiti stoletnico njegovega rojstva.

Fundacija ni razkrila, koliko denarja je odštela za zbirko. Ta med drugim vsebuje kopijo rokopisa pesmi "This Land is Your Land", originalne glasbene posnetke, skoraj 3000 besedil pesmi, več kot 700 umetniških del in pisem, več kot 500 fotografij, Guthriejevo zbirko plošč in njegove osebne predmete, ki se nanašajo na njegovo družino, služenje vojske in glasbeno kariero. Arhiv je bil doslej shranjen v kraju Mount Kisco v New Yorku, domu njegove hčere Nore Guthrie.

"Večina ljudi se ga spominja kot tekstopisca," je prepričan glasbenik in glasbeni zgodovinar Steve Ripley, saj je "pisal o vsem" in v tem je bil po njegovem mnenju genij.

Woody Guthrie je umrl v starosti 55 let za posledicami Huntingtonove bolezni. Med svoje vzornike ga med drugim uvrščata Bob Dylan in Bruce Springsteen.